2015. június 26. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Polgármesteri beszámoló

a két ülés közti eseményekről 2015. április 24-e és 2015. június 20-a között

 

2015. április 24. Perkáta

90. születésnapja alkalmából köszöntöttük Kőszegi Györgyöt. A család számos tagja is ott volt a köszöntésen, illetve Bogó Anikó alpolgármester, László Klaudia aljegyző és polgármesterként jómagam.

 

2015. április 27. –május 2. Perkáta-Magyarország

35 fős csoporttal Perkátán járt testvértelepülésünk Saint-Maximin családi csoportja, köztük több alpolgármesterrel és képviselővel. A csoport a hétfőn a repülővel való érkezés után budapesti programon vett részt, meglátogatták a zsinagógát és a budai várat. Kedden perkátai nap következett, ahol az intézményeinket és a Bio-Nat Kft. üzemét látogatták meg, majd este közös vacsorán vettek részt a fogadó családokkal a Faluházban. Szerdán és csütörtökön Egerbe, Tokajba és Hortobágyra látogattak el. Pénteken részt vettek a helyi Majálison és a Testvértelepülések napi rendezvényeken, illetve az idei Újszülöttek Ligete avatáson. Szombaton repülővel utaztak vissza Franciaországba. Köszönjük a perkátai fogadó családok áldozatkészségét és a szervezők munkáját.

 

2015. április 28. Perkáta

A képviselő-testület által a Győry kastély projektjének kiviteli tervezési feladataival és tervezői művezetési feladataival kapcsolatos közbeszerzés tervezési feladatait teljesítette a Szakra Stúdió Kft. a kiviteli tervek leadásával. Ezzel egy időben önkormányzatunk az illetékes hatósághoz benyújtotta a módosított építési engedélyezési kérelmét, amelyet meg is kapott.

 

2015. április 30. Perkáta

Április 30-án, rendkívüli ülésen kiválasztásra került a kastélyberuházás műszaki ellenőre, megválasztásra került a kivitelezési közbeszerzési Bíráló Bizottság tagsága Kollmann Örs, dr. Lakos László, Kovács Melinda és Kádár Mihály tagságával. Döntés született közösségi kisbusz pályázaton való indulásról, illetve állásfoglalásra való felkérés született az utcanév változtatások miatt a Tanácsház utca elnevezése kapcsán.

 

2015. május 1. Perkáta

Május 1-jén 9 órakor került sor a 2014-ben született gyermekek parkjának avatására a Tanácsköztársaság utcában. A szülők, hozzátartozók a rendezvényen elültették a fákat. A parkba a közbiztonság fája is elültetésre került a polgárőrség és a rendőrség képviselői részéről, a francia delegáció is rózsatöveket ajándékozott a parkba. A Győry-kastélyban az épület felújítása előtt egy testvértelepülési kiállítás került berendezésre 10 órai kezdettel. A kiállított tárgyak mellett a három testvértelepülési kapcsolatot bemutató kisfilmet tekinthették meg az érdeklődők. A kastélykertben foci kupa, kerékpáros ügyességi verseny, főzőverseny várta az oda érkezőket, francia csoport pedig kóstoltatással várta a jelenlevőket. Kora délután a programot tovább színesítették a népművészeti foglalkozás résztvevői és a Perkátai SE motorosai.

 

2015. május 6-7. Perkáta

A két napon folytatólagos rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott Perkáta Nagyközség Önkormányzata, amelyen kiírta a Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ létrehozása a perkátai Győry kastélyban (KDPO-2.1.1/B-12-2012-0012) projekt építési és szerelési kivitelezési munkálati közbeszerzési eljárását. A két napra kiterjedő ülés oka a felhívás dokumentumainak egyeztetése volt. A május 6-i napirendekben a képviselő-testület 80 gyermek nyári étkeztetésének biztosításához kapcsolódó pályázat EMMI-hez való benyújtásáról döntött, illetve módosította az adórendeletét.

 

2015. május 9. Perkáta

Május 9-én temették el Ébl Istvánnét, Perkáta és Saint-Maximin baráti kapcsolatának alapítóját, aki 2011-ben elsők között kapta meg Saint-Maximin díszpolgári címét. A temetésre, 2 napra Perkátára érkezett Serge Macudzinski, Saint-Maximin polgármestere.

 

2015. május 8-10. Kisbács

A 2015 februárjában Perkátán tett látogatás viszonzása kapcsán erdélyi testvértelepülésünkre, Kisbácsba látogatott el Perkáta delegációja, amelynek tagja volt Bogó Anikó alpolgármester, Vátkainé Boda Ildikó, Szabó Tamás, Szilasy László, Kovács Ferenc önkormányzati képviselők és Siba Árpádné a Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület elnöke. A látogatáson meglátogatták a kisbácsi és a mérai (Kisbácshoz tartozó kalotaszegi magyar falu) általános iskolát, tárgyalásokat folytattak a testvértelepülési és oktatási kapcsolatok fejlesztésével kapcsolatban, Kolozsvári városnézésen vettek részt és tordai sóbányába is kirándultak.

 

2015. május 15. Perkáta

Perkáta a TeSzedd programban annak indulása óta minden évben részt vett, idén az iskolához kapcsolódóan pénteken tartottuk meg az akciót, amelyben közel 400 fő vett részt, köztük az iskolások, az intézményi dolgozók és a civil szervezetek tagjai.

 

2015. május 18. Perkáta

Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a Perkáta Sport Egyesület a Kihívás napja alkalmából szabadidős sport programokat valósított meg. Az általános iskolások aerobikoztak, fociztak, ugróiskoláztak, így ezen a napon minimum 15 percet – a kötelező testnevelés órán túl – sportolással töltöttek.  Az óvodások is csatlakoztak a programhoz a bemelegítést követően különböző akadálypályákat teljesítettek.  A polgármesteri hivatal és az általános művelődési központ dolgozói pingpongoztak és tollaslabdáztak az iskolában a délután folyamán.

 

2015. május 18. – június 1. Perkáta

A kastély felújítása miatt az épületben működő Perkátai ÁMK kiköltözött az épületből, ami ideiglenes bezárást is jelentett, amely nem tartott sokáig és messze sem mentek, hiszen június elején a Kastély oldalszárnyában már ki is nyitott a könyvtár, illetve szintén itt működik az ÁMK hivatala és a Faluüzemeltetés irodája is.

 

2015. május 19. Sárosd

Taggyűlésen fogadta el a tavalyi évre vonatkozó pénzügyi zárás napirendjeit az önkormányzatunk résztulajdonában levő Dészolg Kft.

 

2015. május 20. Budapest

A Kínai Népköztársaság 2012 óta Budapesten szolgáló nagykövetének, Xiao Qian nagykövet Úrnak a búcsúztatása alkalmából a nagykövetség fogadást szervezett, amelyen Perkátát jómagam képviseltem. Ezelőtt, május 12-én nagykövet Úr Szijjártó Péter miniszter Úrtól átvette az Áder János köztársasági elnök Úr által adományozott Magyar Köztársaság Középkeresztje kitüntetést. Leköszönő nagykövet Úr az elmúlt 2 és fél éves megbízatásában kiemelte a gazdasági kapcsolatok bővülését, hogy Miskolcon és Pécsett új Konfuciusz Intézet alakult, ráadásul a pécsi a hagyományos kínai orvoslást oktatja, újra lett Peking és Budapest közt közvetlen repülőjárat, illetve Budapesten került megrendezésre a KKE-Kína Turisztikai Koordinációs Központ konferenciája. Megköszönte a kormányzat, a minisztériumok, a diplomáciai testületek, a testvértelepülések és testvértartományok, illetve a Magyarországon élő kínaiak támogatását. A fogadáson megköszöntem nagykövet Úrnak a perkátai és huaxiangi kapcsolatokért tett erőfeszítéseit, a Perkátának felajánlott ösztöndíjat, tájékoztattam a perkátai Győry kastély projektjének jelenlegi állásáról, illetve településünk nevében sok sikert kívántam pályafutásához, további feladataihoz.

 

2015. május 21. Perkáta

Aláírásra került a képviselő-testület döntése alapján a vízhálózat és szennyvízhálózat vagyonértékelésével kapcsolatos két szerződés, az utóbbi Sárosddal és Szabadegyházával került megrendelésre.

 

2015. május 22. Perkáta

Május 22-én sikeres vizsgával befejeződött a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Türr István Képző és Kutató Intézet által szervezett park- és temető gondozói tanfolyam, Perkátán. A program 2015. február 23-án kezdődött 24 ember részvételével. A tanfolyam ideje alatt a képzésben részt vevők elsajátíthatták a park- és temetőgondozás fortélyait mind elméletben, mind gyakorlatban. A képzés elméleti és gyakorlati oktatásból állt. A nemzetiségi önkormányzat képviselői nagy örömmel vették, hogy a vizsgát mindenki sikerrel teljesítette, valamint úgy gondolják, hogy nem csak a velük dolgozó emberekkel, hanem a Türr István Képző és Kutató Intézettel is jó kapcsolatot alakítottak ki, melyet szeretnének a jövőben is fenntartani, továbbá Perkáta Nagyközség Önkormányzatával is tovább mélyült pozitív kapcsolatuk. A Perkátai Nemzetiségi Önkormányzat jövőbeli tervei között szerepel még hasonló képzések, tanfolyamok indítása.

 

2015. május 22. Székesfehérvár

A Fejérvíz Zrt. közgyűlésén elfogadta a 2014. évre vonatkozó beszámolóit.

 

2015. május 23. Adony

A Dunamenti Szent Orbán Borrend Adony május 23-án tartotta hagyományos Szent Orbán napi ünnepségét. A rendezvény már délben elkezdődött, majd délután 3 órakor a borrendek körmenete után Főtisztelendő Szabó Gyula adonyi plébános által celebrált litániát követően került sor az idei díjak átadására Paulusz Imre kancellár Úr és Ronyecz Péter polgármester Úr köszöntőit követően. Négy kategória: a fehér, a vörös, a rozé és az idegen termő első három díjazottjainak járó díjakat Nagy Zoltán, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság kapitánya, Csányi Kálmán, Pusztaszabolcs polgármestere, dr. Ruzicska Renáta, a Dunaújvárosi Járási Hivatal hivatalvezető helyettese és jómagam adtuk át. A díjazottak között szerepelt a vörös kategória harmadik helyezettjeként Vajk István siller bora. Az április 25-i Adonyban megrendezett XXI. kistérségi borverseny eredményhirdetését követően az borrend zászlósborának kihirdetése következett, amely a mindenkori fehér kategória nyertese kap, idén Paulusz Imre chardonnay bora. Az Év borásza vándordíj kitüntetést az alapító Ronyecz Péter polgármestertől Schmidt Attila vehette át. Az eseményen részt vett Győrfi Károly, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, aki az országos borrend Pro Vino kitüntetését adta át Nedves Tibornak, az adonyi borrend Nagykövetének. Gratulálunk a két perkátai díjazottnak és a borrend tagjainak. A ceremóniát követően a vendégek pincelátogatásokon folytatták az ünneplést.

 

2015. május 24. Perkáta

Spányi Antal megyéspüspök 2015-ben az elmúlt időszak gyakorlatát alkalmazva az 5 éves ciklus lejártát követően idén kiírta az egyházközségi képviselő-testületi választást. A Perkátai Római Katolikus Plébánia az előkészületeket követően a március 1-jei szentmisét követően tartotta meg a választást. A képviselő-testületnek alanyi jogon tagja a mindenkori plébános, a hitoktatók és a kántorok, így természetesen Főtisztelendő Pámer Ottó vezeti a testületet, illetve Toldi Róza Hajnal és Pavlicsek Zsolt hitoktatók, illetve Viczkó Vilmosné és Pavlicsek Patrik kántorok sem szerepeltek a szavazólapon. A 17 fős testületbe 12 tag került még beválasztásra: Csákné Virág Viktória, Dózsa Istvánné, Dózsáné Dr. Sasvári Ildikó, Fánczi Attila, Kliszki Bence, Kőszegi Györgyné, Pavlicsek Dániel Zsolt, Somogyi Balázs, Toldi János, Viczkóné Csóti Henrietta, Viczkó Vilmos és Virág Györgyné. Az egyházközségi képviselő-testület a meghirdetett menetrend szerint Pünkösd vasárnapján, a szentmise végén tette le ünnepélyes esküjét. Majd ezt követően a május 27-i alakuló ülésén alakította ki az új testület az egyházmegye által előírtak szerint munkarendjét és választotta meg tisztségviselőit.

 

2015. május 26. Perkáta

A kastély felújítására kiírt közbeszerzési eljárásban 7 vállalkozás vett részt a dokumentáció felvételével, akik közül 4 képviselte magát a közbeszerzési keretében megrendezett helyszíni bejáráson.

 

2015. május 27. Adony

Közgyűlést tartott az Adonyi Többcélú Kistérségi Társulás, amely elfogadta a 2014. évre vonatkozó zárszámadási rendeletét, illetve döntött a megszűnésével kapcsolatban.

 

2015. május 27. Perkáta

Rendkívüli testületi ülésen a képviselő-testület kiválasztotta a kastély projekt projektmenedzseri és műszaki menedzseri feladatait ellátó vállalkozásokat, illetve elfogadta gyermekvédelmi beszámolót.

 

2015. május 28. Székesfehérvár

Közgyűlést tartott a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Zrt. és a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás is a 2014. év beszámolói kapcsán. A társulás módosította a Társulási Megállapodását is.

 

2015. május 28. Mezőfalva

A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület is lezárt a 2014-es évet az elnökség és felügyelő bizottság által ajánlott, és a közgyűlés által elfogadott beszámolók elfogadásával. A több jelenlevő perkátai tag a közgyűléssel egyetemben támogatta az idei költségvetés módosítását is.

 

2015. május 29. Gárdony

A kastély projekt kapcsán Perkáta Nagyközség Önkormányzata csatlakozott idén márciusban a Gárdonyi TDM-et működtető Gárdony és Térsége Turisztikai Egyesülethez, amely közgyűlésén elfogadta a 2014. évi beszámolóit.

 

2015. május 29-31. Perkáta

Az idén több helyszínen és időpontban kínáltak tartalmas programokat a gyermekeknek. A pedagógusok és a szülői szervezetek május 29-én az iskolában (amely az iskola TÁMOP-3.1.4-es projektje keretében valósult meg), majd június 1-én az óvodában szervezetek ügyességi versenyeket, készültek finomságokkal. A Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat május 31-én tartotta gyermeknapi programját a sportház előtt.

 

2015. május 29. Perkáta

A Nemzetgazdasági Miniszter döntése értelmében önkormányzatunk 22.397.882 forintos kapacitásnövelésre fordítható támogatást nyert el az óvoda kapcsán. A testület még idén március 18-i ülésén döntött a pályázat benyújtásáról.

 

2015. május 29. Perkáta

Aláírásra került a 2015. nyári rendezvények kapcsán az Agárdi Pop Strand és önkormányzatunk közötti megállapodás, amelynek értelmében idén is (2007 óta) 50%-os kedvezménnyel léphetnek be a koncertre a perkátai polgárok.

 

2015. június 4. Perkáta

A rendkívüli ülésen Perkáta Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete építési közbeszerzési eljárás kiírásáról döntött az óvodai kapacitásnövelő pályázat kapcsán, majd döntött pályázat benyújtásáról önkormányzati alapfeladatok fejlesztése kapcsán, az iskola, óvodai és tömegsport pályázati célban műfüves sportpálya megvalósítása tervvel.

 

2015. június 4. Rácalmás

Egész napos katasztrófavédelmi képzésen vett részt a perkátai polgári védelmi rendszer néhány tagja – László Klaudia aljegyző, Kis József, a Faluüzemeltés vezetője, Vátkai Zoltán PerkátaŐr – Rácalmáson.

 

2015. június 5. Perkáta

2015. június 5-én a Faluházban tartotta a Perkátai ÁMK Szivárvány Óvodájának nagycsoportja a ballagását. Másik két csoportból is búcsúztak gyermekek az óvodájuktól, anyák napi köszöntéssel egybekötött ünnepség keretében, május 21-én és május 29-én. Idén 37 kisgyermek ballagott el az óvodából. Kívánunk nekik sikerekben gazdag iskolai éveket!

 

2015. június 10. Perkáta

A kastély felújítására kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán 7 magyarországi vállalkozás tekintett bele a tervekbe, vette fel az ajánlattételi dokumentációt, és közülük 4 nyújtotta be hivatalos ajánlatát a 2015. június 10-i határidőig. A nettó 291.201.459 forint becsült értékű kivitelezési munkálatra a Swietelsky Magyarország Kft. (Budapest), a Fejérduna-Ép Kft. (Dunaújváros), Fodor Kft. (Budapest) és Unikor-Épker Kft. (Bölcske) nyújtott be ajánlatot.

 

2015. június 11-12. Perkáta

Levélben kereste meg a 2 éven tartó internetes és Perkátai Híreken keresztüli szavazást követően az érintett 13 utca lakosságát az utcanév változtatások kapcsán Perkáta Nagyközség Önkormányzata, amelyben utcánként javaslatot is tett, figyelembe véve a szavazás eredményét.

 

2015. június 14. Perkáta

A hétvégén immáron negyedik alkalommal került megrendezésre az egyházmegyei kántor találkozó Perkátán. Az egyházmegye különböző egyházközségeiből érkező kántorai Wasztl János az egyházmegyei székesegyházi karnagy, zeneigazgató vezetésével a perkátai egyházi kórussal közösen énekeltek a szentmisén, ahol a ministránsok avatása és a hittanos gyermekek tanévzárása is megtörtént a Te Deumon.

 

2015. június 16. Perkáta

A május 6-i testületi ülésén hozott határozat után Perkáta Nagyközség Önkormányzata eredménnyel pályázott nyári gyermekétkeztetés kapcsán, amelynek értelmében június 16. és augusztus 28. között 54 napon 80 gyermek számára tudunk ebédet biztosítani.

 

2015. június 17. Dunaújváros

Járási Közbiztonsági Fórumot tartott Nagy Zoltán dunaújvárosi rendőrkapitány a társszervezetekkel az önkormányzatok, a járási intézmények és civil szervezetek számára

 

2015. június 18. Perkáta

Állampolgársági esküt tett Perkátán Kuglics Gábor visszahonosítási eljárása eredményeként, Kuglics Úr perkátai származású, szülei jelenleg is Perkátán élnek.

 

2015. június 20. Perkáta

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerület Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola délután tartotta a tanévzáró ünnepséggel egybekötött ballagási rendezvényét. Sok sikert kívánunk a diákoknak a középfokú tanulmányaikhoz!

 

Következő időszak eseményei:

2015. június 27. Megye nap Dunaújvárosban

2015. július 4. III. Kastélykerti Motoros Találkozó a Kastélykertben a Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület szervezésében

2015. július 5-12. Testvértelepülési gyermektábor Perkátán Saint-Maximin és Figueiró dos Vinhos (Saint-Maximin portugál testvérvárosa) részvételével

2015. július 11. II. Perkátai Lovas Találkozó a Táncsics Mihály utcában és Grund Kupa

2015. július 19. Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére rendezett Teréz-napi megemlékezés és litánia a József Attila utcai haranglábnál Ujfalusi Pál és a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület szervezésében

2015. július 23-27. Perkátára látogat közel 35 fővel Kisbács, erdélyi testvértelepülésünk családi csoportja, akiket Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület tagsága fogad.

 

Perkáta, 2015. június 26.

Somogyi Balázs polgármester

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.