2015. december 16. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Karácsonyi Gála

2015

A megnyitón elhangzott beszéd:

Sok szeretettel köszöntöm kedves vendégeinket a Népművészeti Foglalkozás 2015-ös Karácsonyi Gáláján. A gála műsorában a Tücskök-bogarak és a Kankalin Néptánccsoport, valamint a Bazsalygó Népdalkör diákjai mutatják be tudásukat, amire nagyon sokat készültek. Az est folyamán mezőföldi valamint dél-alföldi táncokat láthatnak.

Engedjék meg, hogy pár szót ejtsek a Népművészeti Foglalkozás ez évi fellépéseiről és sikereiről.

2015 márciusát a Hunyadi Mátyás Általános Iskola Március 15-ei emlékműsorában való szerepléssel kezdték. A Harangok dala című zenére betanult koreográfiát hagyományőrző ruhában, 2015. március 13-án adták elő.

Ezt követően Seregélyesre kaptak meghívást, hogy az ott megrendezett Falunapon lépjenek fel. A csapat a megkeresést nagy örömmel fogadta és teljes erőbedobással kezdett neki a gyakorlásnak. Kicsik-nagyok egyaránt sokat dolgoztak a közel fél órás műsorért, amivel a színpadra álltak. Palóc táncok, mezőföldi táncok és énekek szerepeltek a repertoárban, valamint a lányok egyedi tánca, az imregi karikázó. Még a seregélyesi fellépés előtt bemutatták ezt a koreográfiát a perkátai Testvértelepülési- és Sportnap alkalmával is, majd ezt követően május 9-én útra keltek Seregélyesre. A sok munka, gyakorlás és izgalom meghozta a gyümölcsét, melynek a jutalma nagy taps és rengeteg gratuláció lett.

A II. Perkátai Lovas Találkozó alkalmával is hasonlóan szép fellépést tudhatnak maguk mögött, ahol már a fiúk is vadonatúj, bő ujjú parasztingükben fitogtathatták tudásukat. Az év táncosai is megválasztásra kerültek. Idén ezt a címet a következő gyerekek tudhatják magukénak: Aszlajov Dorottya, Héber Dóra, Horváth Dóra, Kovács Esztella, Tamás Dávid és Vígházi Roland.

A II. Perkátai Lovas Találkozó után a Győry Terézia Emlékműsor fellépői között kaptak helyet maguknak a Tücskök-bogarak Néptánccsoport fürge lábú kis diákjai. Első önálló fellépésük volt ez, amin nagyon ügyesen szerepeltek, öröm volt nézni őket.

Eközben a Kankalin Néptánccsoport tagjai gőzerővel készültek az augusztus 20-ai műsorukra, melyben egy kicsit rockosra vették a figurát. Az István a király rockoperának „Szállj fel szabad madár” című számára, néptánc elemekkel megtűzdelt koreográfiát adtak el. További különlegessége volt a programnak, hogy élő ének volt az aláfestés, melyet Horváth Fanni biztosított a csoport nagy örömére.

S hogy az ősz is mozgalmas legyen, szeptember 4-én a lányok az imregi karikázót adták elő a Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület felkérésére a kiállítás megnyitójukon, majd ugyanezen a hétvégén a Perkátai Szüreti Felvonulást táncolták végig jó kedvűen, fáradhatatlanul.

Októberben az Idősek Világnapja alkalmából kétszer is színpadra álltak. Egyszer a lányok, újfent az imregi karikázóval, – ami időközben kedvenccé nőtte ki magát, – majd egy másik napon, a Kankalin teljes egészében is megmutathatta, hogy mit is tud. A talpalávalót Varga Elemér és zenésztársai húzták, ami nagy élmény volt mind a gyerekeknek, mind a közönségnek.

Az év zárásához közeledve a foglalkozás óráin nagy hangsúlyt kapott a gyakorlás, a lépések tanulás és kevesebb idő jutott a beszélgetésre, viháncolásra, ami bár eleinte megviselte kissé a csapatot, később már nem bánták, hogy így van. A 2015-ös évi utolsó felkérésük ismét a Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesülettől származott. Advent második hétvégéjén, a templomkertbe mutattak be két rövid részletet a mostani gála műsorából.

S ezennel elérkeztünk a jelenhez, a Népművészeti Foglalkozás Karácsonyi Gálájához. A gyerekek rengeteget dolgoztak, készültek az órákon, hogy szép, tartalmas műsorral állhassanak Önök elé.

Ezúton is köszönik a sok támogatást, kedves szót, bátorítást, mosolyt és kedvességet, amit az idei évben is kaptak. Ezek a pillanatok azok, amikor visszaadhatják a sok jót, szeretetet, ami körül veszi a foglalkozást.

Köszönjük, hogy ma este itt vannak velünk! Jó szórakozást kívánunk mindannyiuknak!

 

Első műsorszámunkat a Bazsalygó Népdalkörrel és kicsit kibővített tagságával kezdjük. A Kankalin Néptánccsoport úgy megszerette a népdalkör által megtanult dalokat, hogy úgy döntött szeretne ki állni velük együtt énekelni. Fogadják sok szeretettel!

A műsorszámban részt vesznek: Aszlajov Dorottya, Fésű Mária, Györök Boglárka, Györök Renáta, Héber Dóra, Horváth Dóra, Kovács Esztella, Kónicz Marcell, László Ádám, László Lilla, Németh Virág, Tamás Dávid, Tamás Viktória, Tomor Patrícia, Várhegyi Annamária és Vígházi Roland

Szólót énekel: Györök Renáta és Kónicz Marcell

A Tücskök-bogarak Néptánccsoport következik. Mezőföldi táncokat, valamint népi gyermekjátékokat láthatnak előadásukban. A felkészülésük során sokat segítettek a Kankalin Néptánccsoport tagjai, akik rendszeresen részt vettek a Tücskök foglalkozásain.

A Tücskök-bogarak Néptánccsoport kis tücskei:

Bernhardt Boglárka, Dankó Amanda, Farkas Rafael, Horváth Dominik, Irimi Dzsenifer, Iványi Mátyás, Iványi Noémi, Kerkuska Dorina, Kerkuska Fanni, Kohl Evelin, László Orsolya, Nyári Hanna, Rácz Noémi, Szócska Zsanett, Tiger Jázmin, Vígházi Amina, Vígházi Zétény és Wéber Viktória

A Kankalin Néptánccsoport tagjainak egy részéből verbuválva a perkátai vonatkozású Kecskekeresést láthatják színpadon. A műsorszám különlegessége, hogy a gyerekek a megadott lépésekből, saját maguk állították össze a koreográfiát.

A mesélő Vígházi Roland.

Szereplők: Aszlajov Dorottya, Györök Renáta, Héber Dóra, Kovács Esztella, Kónicz Marcell, László Ádám, László Lilla, Tamás Dávid, Tamás Viktória, Tomor Patrícia és Várhegyi Annamária

 

Ismét a Bazsalygó Népdalkört köszönthetik a színpadon. A népdalcsokruk dalai a következőkből állnak:

Nem vagyok szép…

Künn a pusztán a pusztán…

Akkor szép az erdő…

A Kankalin Néptánccsoport előadásával folytatjuk ma esti műsorunkat. Előadásuk során dél-alföldi táncokból összeállított koreográfiát láthatnak. A felkészülés során számos ötletet a csoport tagjai adtak hozzá a tánchoz, illetve a második rész ismételten teljes egészében az ő saját elképzelésük alapján állt össze.

A Kankalin Néptánccsoport tagjai:

Aszlajov Dorottya, Fésű Mária, Györök Boglárka, Györök Renáta, Héber Dóra, Horváth Dóra, Kovács Esztella, Kónicz Marcell, László Ádám, László Lilla, Németh Virág, Tamás Dávid, Tamás Viktória, Tomor Patrícia, Várhegyi Annamária és Vígházi Roland

„Úgy kell énekelned, hogy ne érdekeljen, kapsz-e érte pénzt,
Úgy kell szeretned, mintha sosem bántanának,
Úgy kell táncolnod, mintha senki sem figyelne,
Szívedből kell jönnie, ha azt akarod, hogy jó legyen.”

A színpadon a Népművészeti Foglalkozás összes diákját láthatják! Köszönjük megtisztelő jelenlétüket, hogy velünk tartottak ma este!

Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Újévet kívánok Önöknek!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.