• Tájékoztatás- Jelöltek sorrendjének sorsolásáról

    Tisztelt Polgármester jelöltek! Tisztelt Helyi önkormányzati képviselő jelöltek! Tisztelt Nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöltek! Tisztelt Választópolgárok! „A választási eljárásról” szóló 2013. évi XXXVI. törvény 160. §-a alapján a szavazólapon a jelöltek, illetve...

  • 31. Kistérségi Borverseny Perkátán

    A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony szervezésében immár 31. alkalommal került megrendezésre a Kistérségi Borverseny, ezúttal a perkátai Győry-kastélyban. Az elmúlt évek, évtizedek során hagyománnyá vált, hogy az egyesület tagságának gerincét adó, három meghatározó település...

  • Kovácsné Bogó Katalin emlékére

    A családja szomorú szívvel tudatta, hogy 2024. április 20-án, életének 82. évében elhunyt Kovácsné Bogó Katalin, Perkáta egykori szeretett pedagógusa. 2024. április 26-án, 15 órakor vesznek tőle örök búcsút a perkátai temetőben, polgári szertartás szerint. Őszinte fájdalommal...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.04.24-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

2016. január 11. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Újévi Polgármesteri Köszöntő Saint-Maximin-ban

A több, mint három évtizede létező, de testvérvárosi szerződés formájában 1991 óta működő Saint-Maximin-i – perkátai kapcsolat ebben az évben ünnepli 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból meghívást kapott a Polgármesteri Újévi Köszöntő rendezvényre Perkáta Nagyközség Önkormányzata, amelyen négy fős (Somogyi Balázs polgármester, Szabó Tamás önkormányzati képviselő és felesége, Szabóné Siba Vanda, illetve Szilasy László önkormányzati képviselő) delegáció képviselte településünket 2015. január 8-a és 10-e között.

A delegáció megtekintette a Kő Múzeumot, a Saint-Maximin Város által nemrég vásárolt, hamarosan kulturális központként üzemelő Nelson Mandela Házat, a kereskedelmi zónában a tavaly átadott Saint-Maximin Avenue-t, meglátogatta helyi labdarúgó egyesület újévi rendezvényét. Majd szombaton délután részt vett az Újévi Polgármesteri Köszöntő rendezvényen. A köszöntő keretén belül Gisele Hoffmann első Alpolgármester Asszony és Serge Macudzinski Polgármester értékelték a 2015. évet, illetve ismertették az idei év terveit. Az ünnepségen négy Érdemérem Saint-Maximin Városáért elismerő díj is átadásra került, köztük Somogyi Balázs polgármesternek, a testvértelepülési kapcsolatban végzett tevékenységéért. A rendezvény utáni fogadáson a perkátai delegáció magyar borral és pálinkával látta vendégül a több száz fős közönséget. A móri Geszler Pincészet Móri Ezerjó és Királyleányka bort ajánlott fel Perkáta Nagyközség Önkormányzata számára.

Vasárnap délelőtt Saint-Maximin Város önkormányzati képviselőivel munkaértekezletet tartott, ahol az idei évi programokról egyeztetett a perkátai delegáció, amelyek közül kiemelkedik a június perkátai családi csoport franciaországi útja, illetve az őszi Saint-Maximin és Perkáta testvértelepülési kapcsolatának 25. évfordulója alkalmából Perkátán szervezett főrendezvény. Vasárnap, egyik szomszédos település, Apremont hasonló Újévi Köszöntő rendezvényére is ellátogatott a csoport még hazatérése előtt.

Somogyi Balázs köszöntőbeszéde itt olvasható:

Köszöntőbeszéd, Saint-Maximin, 2016. január 9. Polgármesteri Újévi Köszöntő

 

Tisztelt Serge Macudzinski Polgármester és Díszpolgár Úr!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Saint-Maximin-i Barátaink!

 

Nagy szeretettel köszöntöm Önöket magyar testvértelepülésük, Perkáta nevében. Az elmúlt év számos szép eseményt hozott településeink kapcsolatában.

Április-május fordulóján Perkátán járt az Önök családi csoportja, akik vendégül látták a helyi fogadó családokat is, illetve a majálison egy nagyszabású gasztronómiai bemutatót adtak a rendezvényen résztvevőknek. Emellett meglátogatták Budapest nevezetességeit, illetve kétnapos látogatás keretében Tokajba és a leghíresebb magyar pusztára, Hortobágyra látogattak el.

Júliusban pedig majd 30 fiatalt fogadtunk Saint-Maximin-ból és Figueiró dos Vinhos-ból, akik megismerték Magyarországot, jártak Budapesten, a Balatonnál három napot töltöttek el, illetve Velencei-tónál is strandolhattak. Reméljük a portugál és francia fiatalok pozitív élményeket kaptak nálunk.

Számunkra jelentős esemény volt, és Perkáta régi adósságát törlesztette Saint-Maximin felé, hogy utcát neveztünk el az Önök településéről.

Sajnos szomorú események is voltak, hiszen februárban elköszöntünk Laurent Parenttól, Perkáta nagy barátjától az Önök alpolgármesterétől, illetve májusban a testvérvárosi kapcsolatunk egyik magyar motorjától, Ébl Istvánné Ilonkától, Saint-Maximin díszpolgárától.

Sajnos egyéb tragikus események, a terrortámadások is összekötöttek minket, európaiakat. A gyász is bizonyította nemcsak településeink 30 éves barátságát, hanem testvéri kapcsolatát is.

Ez a testvériség, vérségi kapcsolat viszont az idén 25 éves szerződéssel rendelkező testvérvárosi kapcsolatunk megünneplésével még erősebb, még élőbb lesz.

A már 80-as évek elején kialakult, de írásos formába 1991-ben öntött szerződés 20 évfordulóját itt ünnepeltük meg 2011 novemberében több mint 10 perkátai polgár részvételével, akik közül akkor hárman díszpolgári címet kaptak.

Most, itt pedig a már az első negyedszázadot megünneplő rendezvénysorozat első elemeként kaptunk meghívást ide Önökhöz, amit nagyon köszönünk ezúton is. A következő jeles esemény, amelyre szeretettel várjuk Saint-Maximin delegációját, az a felújított Győry kastély főépületének átadása lesz.

Az elmúlt években számos jelentős Saint-Maximin-i fejlesztés átadására kaptunk meghívást, így a Kő Háza Múzeum Galéria átadására, vagy a pince/barlang több ütemének megnyitójára, illetve a kereskedelmi zóna fejlesztéseinek, köztük a Saint-Maximin Avenue felavatására.

Most viszont rajtunk a sor, hogy egy jelentős perkátai eredmény átadására Sain-Maximin vezetését hívjuk meg, ami azért is szimbolikus, mivel a Győry kastélyt és a Községházát összekötő út került elnevezésre Saint-Maximin-ról.

Ez a felújított Győry kastély épület lesz a helyszíne a Saint-Maximin és Perkáta 25 éves testvérvárosi szerződésére szervezett rendezvénysorozat központi programjának idén ősszel.

Engedjék meg, hogy megköszönjem Polgármester Úrnak és minden Saint-Maximin-i barátunknak az újévi köszöntőre való meghívásunkat, és hogy Perkátát képviselhetjük itt!

Szeretnék Saint-Maximin Városának erre az évre is minél nagyobb fejlődést kívánni a lakosság érdekében! Szeretnék minden Saint-Maximin-i és perkátai polgárnak boldog, sikeres és ami leginkább fontos, hogy egy sokkal békésebb új évet kívánni!

Ha még egy kérésem lehet, akkor ne felejtsék el beírni a naptárukba 2016. július 10-ét, amikor is a 25 éves Saint-Maximin-i – perkátai testvértelepülési szerződés tiszteletére Franciaország és Magyarország válogatottja a labdarúgó Európa Bajnokság döntőjét játssza.

Kérem, hogy újévi jókívánságaink kísérőjeként kóstolják meg a magyar borokat és pálinkát!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

image (1) image

 Perkáta, 2016. január 11.

Bogó Anikó

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.