• Tájékoztatás- Jelöltek sorrendjének sorsolásáról

    Tisztelt Polgármester jelöltek! Tisztelt Helyi önkormányzati képviselő jelöltek! Tisztelt Nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöltek! Tisztelt Választópolgárok! „A választási eljárásról” szóló 2013. évi XXXVI. törvény 160. §-a alapján a szavazólapon a jelöltek, illetve...

  • 31. Kistérségi Borverseny Perkátán

    A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony szervezésében immár 31. alkalommal került megrendezésre a Kistérségi Borverseny, ezúttal a perkátai Győry-kastélyban. Az elmúlt évek, évtizedek során hagyománnyá vált, hogy az egyesület tagságának gerincét adó, három meghatározó település...

  • Kovácsné Bogó Katalin emlékére

    A családja szomorú szívvel tudatta, hogy 2024. április 20-án, életének 82. évében elhunyt Kovácsné Bogó Katalin, Perkáta egykori szeretett pedagógusa. 2024. április 26-án, 15 órakor vesznek tőle örök búcsút a perkátai temetőben, polgári szertartás szerint. Őszinte fájdalommal...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.04.24-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

2016. február 25. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Civil Fórum keretén belül egyeztetett Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a Perkátai Általános Művelődési Központ a községen belül működő civil egyesületekkel 2016. február 23-án.

Somogyi Balázs polgármester a következőkről tájékoztatta a civil szervezetek képviselőit:

A civil szervezetek kiemelten fontosak Perkáta Nagyközség Önkormányzatának és intézményeinek. Egyrészt számos projektben, kezdeményezésben pozitív társadalmi hátteret adnak a döntéshozóknak, illetve állandó partnerei és résztvevői a nemzeti és állami ünnepeknek, kulturális és szórakoztató rendezvényeknek.

Számos civil szervezettel működtünk együtt 2015-ben is a különféle pályázatokban és rendezvényekben. A legnagyobb pályázati támogatást a Perkátáért Közalapítvány nyerte el, a közel 10 millió forintos kisbusz beszerzésével.

A civil szervezetek az együttműködésük arányában kaptak támogatást az önkormányzattól, illetve az intézményektől.

A Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat ugyan nem civil szervezet, de számos kulturális programot megvalósított az általa létrehozott és fenntartott Zöld Mező Ének- és Tánckar által.

Kötelező önkormányzati feladatban együttműködő civil szervezetek a Perkátai SE és a Perkátai Polgárőrség Egyesület, amelyek támogatást együttműködési megállapodás keretében kapnak.

Önként vállalt önkormányzati feladatban együttműködő szervezetek a Perkátáért Közalapítvány, a Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület és az újonnan alapított Perkáta – Saint-Maximin Baráti Egyesület. Az önkormányzat által alapított Perkátáért Közalapítvány az elmúlt néhány évben nem kapott önkormányzati támogatást. A testvértelepülést támogató civil szervezetek pedig a konkrét testvértelepülési programokhoz és utazásokhoz kaphatnak támogatást. A testvértelepülési háttér most lett teljes. A kisbácsi partnerkapcsolatot támogató a Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület 2007 óta működik elismerésre méltó módon. Sokkal kisebb társadalmi háttérrel rendelkezik a kínai kapcsolat, amelyet tavaly decembertől a 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság a Perkátai Kínai Központ Nkft. támogat, míg a francia kapcsolatot hivatalosan az e hónapban megalakult Perkáta – Saint-Maximin Baráti Egyesület támogatja majd.

Kulturális programok és egyéb rendezvények kapcsán civil támogatásban részesült civil szervezetek: Perkátai Római Katolikus Plébánia Egyházközsége – Kisboldogasszony Alapítvány, Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre Egyesület, Perkátai Régiséggyűjtő Egylet. Alkalmi civil támogatást a szervezetek az önkormányzattól pályázat formájában igényelhetnek. Az elmúlt években erre a célra 500.000 forintot fordított az önkormányzat évente.

Számos önállóan működő hivatalos civil szervezetek létezik még Perkátán: 42. Állomás Kulturális Egyesület, FÜPE, PÖPE, PEKA, Perkátai Természetvédő Egyesület.

Vannak önképző vagy művészeti körök, amelyek az anyaszervezeten keresztül történt támogatásban részesülhetnek az önkormányzattól, ahogy tette ezt például a Rozmaring Népdalkör a Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre Egyesületen keresztül.

Alkalmanként, kerek évfordulóhoz kapcsolódó támogatást kapott az elmúlt években a jogi személyiség nélküli Perkátai Nyugdíjas Klub, de speciális helyzete abból adódik, hogy alapításakor, 1979-ben nem volt még lehetőség civil szervezetet alapítani

Perkátai ÁMK keretén belül működő klubok, foglalkozások természetesen az intézménytől kaphatnak forrást, mint például Népművészeti Foglalkozás, Cimbora Klub, Szövőkör stb, míg a Védőnői Szolgálat támogatásával, de most éppen a Perkátai Szociális Központ fenntartásával működik a Baba-mama Klub.

A jogi személyiség nélküli civil szervezetek az intézményekkel együttműködve juthatnak forrásokhoz, támogatásokhoz, ahogy tette ezt nemrég az Irodalmi Kör, amely egy Perkátai ÁMK által megvalósított pályázathoz csatlakozott.

A teremhasználatot alap támogatásként az egyesületi ülésekre, illetve rendezvényekre helyszínként mindig biztosítanak az intézmények. A kötelező önkormányzati feladatban együttműködő civil szervezetek számára kiemelt megoldásokat biztosítunk, a Perkátai Polgárőrség Egyesület a Kastély oldalszárnyában, illetve a Perkátai SE-nek a Sportházban. Emellett megnyugtató megoldást nyert el az elmúlt hónapokban a Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre Egyesület a Perkátai Szociális Központtal való együttműködéssel. Alkalmi rendezvényekre, havi ülésekre a Kastély főépülete lesz használatos hamarosan a civil szervezetek számára a földszinti konferencia teremmel, esetlegesen a Kastély oldalszárnyában levő helyiséggel. Zenés, táncos, étkezős rendezvényekre pedig a Faluházat kínáljuk továbbra is a civileknek.

Több civil szervezet rendezte már alapszabályában, együttműködést, nyilatkozatot kérve a tulajdonostól az elmúlt hónapokban a rendszeresen használt Kastély főépületére szóló, Dózsa György utca 15. szám alatti székhelyhasználatát. Amely civil szervezet ezt nem tette meg, azt ezúton is kérjük, hogy tegye meg, egyrészt az épülettulajdonos Perkáta Nagyközség Önkormányzatával, másrészt pedig az üzemeltető Perkátai Kínai Központ Nkft-vel.

A civil fórumra az összes civil szervezet meghívást, kapott. (Függetlenek Perkátáért Egyesület, Kisboldogasszony Alapítvány, Népművészeti Foglalkozás, Perkátai Cimbora Klub, Perkátai Energia és Környezet Alapítvány, Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület, Perkátai Közösségek Egyesülete, Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre, Perkátai Nyugdíjas Klub, Perkátai Polgárőrség, Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület, Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Perkáta Római Katolikus Plébánia Karitásza, Perkáta-Saint-Maximin Baráti Kör, Perkáta Sportegyesület, Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület, Szülői Szervezet – Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Szülői Szervezet – Szivárvány Óvoda, Vox Caritatis Egyházi Kórus, Perkáta-Saint-Maximin Baráti Egyesület, Perkátáért Közalapítvány)

A fórumon szép számmal jelentek meg a civilek, jelen volt a Kisboldogasszony Alapítvány, Népművészeti Foglalkozás, Perkátai Cimbora Klub, Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület, Perkátai Közösségek Egyesülete, Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre, Perkátai Nyugdíjas Klub, Perkátai Polgárőrség, Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület, Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Perkátai Római Katolikus Plébánia Karitásza, Perkáta Sportegyesület, Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület, Vox Caritatis Egyházi Kórus, Perkáta-Saint-Maximin Baráti Egyesület, Perkátáért Közalapítvány képviselője, elnöke.

Aki nem tudott részt venni a programon, jelezte hogy mivel szeretne, mivel tud hozzájárulni a helyi programokhoz. A kiemelt rendezvények mellett természetesen számos program kerül megvalósításra a településen, melyekről a Perkátai Hírekben, itt a perkata.hu weboldalon és a hirdetőtáblákon folyamatosan tájékoztatjuk a kedves olvasókat az aktualitásokról. A programok sikeréhez az előző évekhez hasonlóan 4-5 civil szervezet is hozzájárul, így a mostani összegzésnél nem kerül minden szervező, csak a program kordinátor megnevezésre. A helyszínek, a szervezők, a részletes programok, mindig aktuálisan lesznek olvashatóak.

Bogó Anikó

2016-OS PERKÁTAI PROGRAMOK

                               IDŐPONT PROGRAM KIEMELT SZERVEZŐ
Március 15. Nemzeti ünnep Perkáta Nagyközség Önkormányzata
Április 11. Költészet napja Perkátai ÁMK – társszervezőkkel
Április 16. Roma kultúra napja Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Április 30. Testvértelepülési és sport napTérségi borverseny Perkáta Nagyközség Önkormányzata – társszervezőkkel
Május 1. Anyák napi program Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Május 25. Kihívás napja Perkáta SE
Május 27. Gyermek nap Szülői szervezetek
Június 19. Kántortalálkozó Egyházközség
Július 2. Motoros találkozó Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület
Július 9. III. Lovas találkozó Oláh István
Július 17. Győry Terézia emlékműsor Ujfalusi Pàl – Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület
Augusztus 20. Nemzeti ünnep Perkátai ÁMK
Augusztus 20. Főzőverseny Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület
Szeptember 10. Saint-Maximin-Perkáta25. évforduló

Szüreti felvonulás és bál

Perkáta Nagyközség ÖnkormányzataPerkátai ÁMK
Szeptember 10-11. Kiállítás Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület
Október 23. Nemzeti ünnep Perkáta Nagyközség ÖnkormányzataPolgári Összefogás Perkátáért Egyesület
2016. november 12. Márton nap Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület
2016. december 6. Mikulás Perkátai Roma Nemzetiségi ÖnkormányzatFüggetlenek Perkátáért Egyesület
2016. december Advent Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület
2016. december 10. X. Luca napi rendezvény Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre
2016. december 20. Népművészeti Gála Perkátai ÁMK
2016. december Falukarácsony Perkáta Nagyközség Önkormányzata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.