• 31. Kistérségi Borverseny Perkátán

    A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony szervezésében immár 31. alkalommal került megrendezésre a Kistérségi Borverseny, ezúttal a perkátai Győry-kastélyban. Az elmúlt évek, évtizedek során hagyománnyá vált, hogy az egyesület tagságának gerincét adó, három meghatározó település...

  • Kovácsné Bogó Katalin emlékére

    A családja szomorú szívvel tudatta, hogy 2024. április 20-án, életének 82. évében elhunyt Kovácsné Bogó Katalin, Perkáta egykori szeretett pedagógusa. 2024. április 26-án, 15 órakor vesznek tőle örök búcsút a perkátai temetőben, polgári szertartás szerint. Őszinte fájdalommal...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.04.24-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • Felhívás- “A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei országos program

    Tisztelt Lakosság! Örömmel jelentjük be, hogy az idei évben településünk is csatlakozott a “Legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz. A programhoz csatlakozni kívánó lelkes helyiek a Perkátai Polgármesteri Hivatalban tudják átvenni...

  • Fogászati ügyeleti rend- 2024. május

    Tisztelt Lakosság! Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a 2024. májusi fogászati ügyeleti rendről. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

2016. július 9. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Méltó környezetben, méltó helyen, a Győry család emlékei

Július 8-án 17 órakor a Győry-kastélyban a Győry család emlékei címmel megnyílt egy kiállítás. A település számára kiemelt jelentőséggel bír ezen anyag, hiszen a kastélyból származó néhány bútor és porcelán került kiállításra.

A II. világháborút követő időszak a perkátai Győry-kastélyt sem kímélte. Hunyady Imre gróf elhagyta a kastélyt, és az épület kegyúr nélkül maradt. A bútorok, és eszközök, valamint a grófi család személyes tárgyai, az éppen arra járók fosztogatásainak estek áldozatul. Nagyon kevés maradt meg belőlük az utókor számára. 1949-ben az Iparművészeti Múzeumba szállították a megmaradt bútorokat és tárgyakat. A Fügedy Erik miniszteri biztos által készített átvételi elismervények szerint, ezen bútorok egy részét láthatjuk most újra itt a Győry-kastélyban. Ezen felül még néhány, a Győry család tulajdonát képező könyv is megtalálható a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban, melyet  a jövőben szándékunkban áll kiállítani.

Jelen kiállítás a Szent István Király Múzeumban és az Iparművészeti Múzeumban otthonra lelő bútorokat és porcelánokat mutatja be. Ezen kiállítás csak részben tudja szemléltetni azt a miliőt, amely egykoron itt, a perkátai kastélyban volt.

A kiállítás megnyitóra szép számmal érkeztek érdeklődők, körünkben üdvözölhettük a Szent István Király Múzeum igazgatóját Kulcsár Mihályt, Dr. Varró Ágnes néprajzkutatót, illetve a környékbeli kulturális intézmények képviselőit.

A megnyitón köszönthettük Szabó Lajost és Nagy Józsefet akiknek a perkátai anyagok gyűjtésében nagyon sokat köszönhetünk, a múlt feltárása, dokumentálása ügyében rengeteget tettek, melyet ezúton is köszönök nekik!

Civil szervezetek képviselői, egykori és jelenlegi pedagógusok, helyi vállalkozók, a helytörténet iránt érdeklődők közül sokan ellátogattak a kiállítás megnyitóra.

A megnyitó utáni beszélgetések alkalmával két új kiállítás szervezésébe kezdtünk bele, illetve a jelenlegi bútorok, porcelánok tárát is egy kisebb kutatómunkát követően módunkban állhat bővíteni, helyben található anyagokkal.

A kiállítás megnyitóján Somogyi Balázs polgármester úr köszöntötte a vendégeket, köszönetét fejezte ki a kiállítás szervezésében résztvevőknek, illetve a mindazoknak akik a múltban is a helyi értékmentésben részt vettek. A megnyitón két csodálatos népdalt énekelt Horváth Fanni és Horváth Dóri.

Gärtner Petra művészettörténész, a Szent István Király Múzeum munkatársa nyitóbeszédében a régi tárgyakról, a múlthoz való kapcsolódás jelentőségéről beszélt, valamint a megmaradt képeslapokon látható falfestésekről, bútorokról. Felhívta a figyelmet a perkátai Győry-kastélyban is látható falfestményekre, azok restaurálásról ejtett néhány szót.

A kiállítás a Győry-kastélyból származó bútorokon és porcelánokon túl, tablókon keresztül mutatja be a család történetét és a kastély történetét.

Ezúton is szeretném köszönetemet, hálámat kifejezni mindazoknak akik a kiállítás létrehozásában segítségünkre voltak!

Ezen kiállítás bízom benne, hogy egy állomása csak annak a munkának, amely az emlékek felkutatása, a kastély felújítása után következik majd….

Azonban fontos, hogy ezen az állomáson egy kicsit tudjunk „időzni”, tudjuk értékelni az eddig elért eredményeket, megállni és végiggondolni, köszönetet mondani mindazoknak akik akár csak egy jó szóval is hozzájárultak a kastély megújulásához. Aztán elérkezünk egy következő időpillanathoz, egy következő állomáshoz…

Közben szeretettel várunk minden érdeklődőt a perkátai Győry-kastélyba!

Bogó Anikó

kiállítás

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.