• 31. Kistérségi Borverseny Perkátán

    A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony szervezésében immár 31. alkalommal került megrendezésre a Kistérségi Borverseny, ezúttal a perkátai Győry-kastélyban. Az elmúlt évek, évtizedek során hagyománnyá vált, hogy az egyesület tagságának gerincét adó, három meghatározó település...

  • Kovácsné Bogó Katalin emlékére

    A családja szomorú szívvel tudatta, hogy 2024. április 20-án, életének 82. évében elhunyt Kovácsné Bogó Katalin, Perkáta egykori szeretett pedagógusa. 2024. április 26-án, 15 órakor vesznek tőle örök búcsút a perkátai temetőben, polgári szertartás szerint. Őszinte fájdalommal...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.04.24-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • Felhívás- “A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei országos program

    Tisztelt Lakosság! Örömmel jelentjük be, hogy az idei évben településünk is csatlakozott a “Legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz. A programhoz csatlakozni kívánó lelkes helyiek a Perkátai Polgármesteri Hivatalban tudják átvenni...

  • Fogászati ügyeleti rend- 2024. május

    Tisztelt Lakosság! Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a 2024. májusi fogászati ügyeleti rendről. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

2016. szeptember 11. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

2016. szeptember 10-én tartotta Perkáta Nagyközség Önkormányzata azon díszgyűlését, ahol a Perkáta és Saint-Maximin közti 25 éves hivatalos testvérvárosi kapcsolat megünneplésre került. A díszgyűlésen Somogyi Balázs polgármester mondott elsőként  köszöntőbeszédet, mely lentebb olvasható. A magyar részről Ébl Andrea foglalta össze a diákprogramok, diákcserék jelentőségét, Ébl István a kapcsolat hivatalossá tételéről beszélt ünnepi köszöntőjében. Serge Macudzinski Saint-Maximin polgármestere ezen testvérvárosi kapcsolat kiemelt jelentőségéről, barátságokról, eddig megvalósult programokról beszélt. Éric Fournier  nagykövet úr is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, gratulált a hivatalosan 25 éve létrejött kapcsolathoz.

A programon Kovács Roland előadásában egy verset hallhattunk, Varga Elemér cimbalomművész kápráztatta el a vendégeket és a Perkátai Női Kórus csodálatos hangja töltötte be az épületet.

A díszközgyűlést követően Perkáta Nagyközség Önkormányzata nevében Somogyi Balázs polgármester úr és Dr Lakos László jegyző úr adták át a Gáspár Aladár művész úr által készített szobrot a testvértelepülési delegáció részére.

Bogó Anikó

 

Somogyi Balázs polgármester ünnepi beszéde itt olvasható:

Örömteli szeretettel köszöntöm minden vendégünket Perkáta Nagyközség Önkormányzata díszközgyűlésén!

Tisztelt Excellenciás Eric Fournier Nagykövet Úr!

Tisztelt Serge Macudzinski Polgármester és Díszpolgár Úr!

Tisztelt Ébl István Elnök és Díszpolgár Úr!

Tisztelt Bogó Anikó Alpolgármester Asszony!

Tisztelt Jean-Michel Robert és Michel Roger Alpolgármester Urak!

Köszöntöm Saint-Maximin, Figueiró dos Vinhos és Perkáta önkormányzati képviselőit és tisztviselőt, köszöntöm a Saint-Maximin-i és Figueiró dos Vinhos-i delegáció tagjait, Perkáta Nagyközség Önkormányzata díjazottjait és minden kedves vendégünket!

 Hivatalosan 1991-ben köttetett meg Saint-Maximin és Perkáta hivatalos testvérvárosi kapcsolata, de ezt megelőzi már közel egy évtizedes barátság, hőskorszak, amelyet az utánam szóló, sokkal hitelesebb személyek fognak bemutatni.

2001-ben a hivatalos kapcsolat megerősítésre került, majd nagyon nagy örömünkre 2011 novemberében, Saint-Maximin-ban újabb ciklust kezdhetett meg a két település emberöltőn túl nyúló barátsága.

A 2011-es ünnepség azért is volt kiemelkedő, mert az újonnan alapított Saint-Maximin-i díjakból elsőként 3 perkátai személy részesülhetett. Radeczki György volt polgármester Úr, Ébl István, aki ma már a Perkáta – Saint-Maximin Baráti Egyesületet elnökli, illetve néha felesége, Ébl Istvánné Ilonka néni.

A tavalyi évben Ilonka mellett még baráti kapcsolatunk még egy ikonikus alakja hagyott magunkra minket. Éblné Ilonka és Laurent Parent mind perkátai, mind Saint-Maximin-i oldalon megjelenítette a kapcsolatot évtizeden keresztül, alapítóként, fogadó családként, szervezőként és vezetőként is.

Az ő emlékükön keresztül köszönjük mindazok áldozatos munkáját, akik elérték azt, hogy egy perkátai kislány franciaországi táboroztatásából ma már odáig értünk el, hogy francia, magyar és portugál fiatalok együtt lehettek egy hétig Figueiró dos Vinhosban. Ebből az alkalomból köszöntöm külön szeretettel itt Perkátán első alkalommal Figueiró dos Vinhos önkormányzatának delegációját, nagy öröm számunkra, hogy a fiatalok után a város közössége is ellátogat Perkátára.

Nagy öröm számunkra, hogy a két állam is kiemelten kezeli Saint-Maximin és Perkáta barátságát, hiszen 2012-ben 4 francia kapcsolattal rendelkező környékbeli vezetőit, Serge Macudzinski polgármester Úrral egyetemben fogadott az akkori párizsi magyar és OECD nagykövet is. Míg a mai napra elfogadta meghívásunkat a Francia Köztársaság budapesti nagykövete, Eric Fournier nagykövet Úr is.

A 25 éves ünnepség helyszínét már 2011-ben szerettük volna Perkátának kérni és az időpont kiválasztás is a legperkátaibb ünnepre a búcsúra esik. Szeretnék minél többet megmutatni, minél többet adni Perkátából, hiszen valaki már 100-szor járt Perkátán, de valaki most először a vendégünk.

Az is szimbolikus, hogy a 25 éves ünnepség protokollrendezvényét az önkormányzati díjazásokkal is egybekötjük. Szeretnénk francia barátainkkal együtt ünnepelni azokat a Perkátáért sokat dolgozó személyeket, akik öregbítik településünk nevét.

Ahogy Saint-Maximin elsőként 3 perkátai személynek ítélte oda legmagasabb kitüntetését, úgy Perkáta 1991-ben elsőként Serge Macudzinskit választotta meg díszpolgárának.

Ugyan most földrajzilag a Dózsa György utcában vagyunk, de a Győry kastély előtti utcát, ahol a Saint-Maximin plusz Perkáta egyenlő 25 év barátság molinó olvasható, azt a tavalyi évben Saint-Maximin-ról neveztük el.

Köszönöm minden évtizedeken keresztül a testvérvárosi kapcsolatért tevő jelenlevő és most itt nem levő személy munkáját, támogatását, és gratulálok a perkátai díjazottaknak!

Ezen az ünnepi napon megtisztelő volt a figyelmük!

Somogyi Balázs

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.