• Tájékoztatás- Jelöltek sorrendjének sorsolásáról

    Tisztelt Polgármester jelöltek! Tisztelt Helyi önkormányzati képviselő jelöltek! Tisztelt Nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöltek! Tisztelt Választópolgárok! „A választási eljárásról” szóló 2013. évi XXXVI. törvény 160. §-a alapján a szavazólapon a jelöltek, illetve...

  • 31. Kistérségi Borverseny Perkátán

    A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony szervezésében immár 31. alkalommal került megrendezésre a Kistérségi Borverseny, ezúttal a perkátai Győry-kastélyban. Az elmúlt évek, évtizedek során hagyománnyá vált, hogy az egyesület tagságának gerincét adó, három meghatározó település...

  • Kovácsné Bogó Katalin emlékére

    A családja szomorú szívvel tudatta, hogy 2024. április 20-án, életének 82. évében elhunyt Kovácsné Bogó Katalin, Perkáta egykori szeretett pedagógusa. 2024. április 26-án, 15 órakor vesznek tőle örök búcsút a perkátai temetőben, polgári szertartás szerint. Őszinte fájdalommal...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.04.24-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

2016. december 16. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Idén is megemlékeztek a kulcsi hatokról

 

2016. december 14-én, 15. alkalommal gyűltek össze – immár hagyományosan Kulcson – az állatorvos szakma képviselői, hogy megemlékezzenek kiemelkedő tagjaikról a Fejér Megyei Állatorvosi Emléknap keretében.

 

Az alapítók 2002. december 5-én rendezték meg először hagyományteremtés céljából Székesfehérváron a Marek József jubileumi emlékülést. Az állatorvosi szakma elismertetésére, az állatorvosok együvé tartozásának kinyilvánítására, az állategészségügyért és az élelmiszerbiztonságért folytatott odaadó tevékenység elismerésére gyűltek össze a résztvevők most is, idén már 8. alkalommal Kulcs községben.

Ez a hely bizonyítéka az állatorvosok társadalomban elfoglalt fontos helyének, méltó helyszíne a hagyományos megemlékezésnek, mert a világhírű elődök Kulcs községben látták meg pihenésük, feltöltődésük legjobb helyszínét. Ők a kulcsi hatok: Dr. Hutÿra Ferenc, Dr. Jármai Károly, Dr. Kotlán Sándor, Dr. Guoth György Endre, Dr. Marczis Árpád, Dr. Szepeshelyi Andor.

A 2014. évben felavatott Dr. Hutÿra Ferenc, és 2015. évben elkészült Dr. Jármai Károly szobra mellett idén leleplezték a Dr. Kotlán Sándor professzor szobrát, tovább bővítve a Kulcsi Szoborparkot.

A szobor Lestyan-Goda János szobrászművész alkotása, melyet L. Simon László országgyűlési képviselő, Prof. Dr. Sótonyi Péter az – idei évben önállóvá vált – Állatorvostudományi Egyetem rektora és Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető, megyei főállatorvos avatott fel. A megemlékezésnek ünnepélyes keretet adott a Kulcsi Fekete István Általános Iskola diákjainak műsora.

A szoboravatást követően vette kezdetét az állatorvoslás történetének kutatójára, Dr. Karasszon Dénes emlékére rendezett emléknap, melynek levezető elnöke Dr. Móré Attila az Alpha-Befektetési Holding Zrt. elnöke volt.

Megnyitóbeszédet mondott Dr. Sziebert Gergely a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- biztonsági és Földművelésügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei főállatorvos. Köszöntötte az egybegyűlteket Jobb Gyula Kulcs község polgármestere, Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Dr. Simon László kormánymegbízott, és Dr. Oravecz Márton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

Dr. Simon László kormánymegbízott beszédében kiemelte, hogy bár első alkalommal van jelen az emlékülésen, annak baráti ám mégis mélyen szakmai közvetlensége, a hely hangulata rendkívüli számára. A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy az egyik legjelentősebb terület az állategészségügy, hiszen fontos, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalunkra, és az is, hogy stabil, versenyképes exportja legyen Magyarországnak.

Dr. Oberrecht Kornél 65 éve szerezte meg állatorvosi oklevelét, ebből az alkalomból az emléknapon Prof. Dr. Sótonyi Péter rektortól vasdiplomát vehetett át.

A rendezvényen Dr. Keleméri Gábor és Dr. Szieberth István a Magyar Állatorvosok Világszervezetének elnöke méltatta Dr. Karasszon Dénes állatorvostörténeti kutató és akadémikus munkásságát, majd Dr. Merész Lajos állatorvos Márai Sándor versét mondta el.

A Fejér megyei aktív, vagy nyugállományú munkatársak, az itt tevékenykedő állatorvosok és az állategészségügyi szolgálatért önzetlenül dolgozó egyéb szakmák képviselői az alábbi kitüntetéseket vehették át:

  1. Dr. Lancz Endre Állatorvosi Életműdíj Fejér megyében – Dr. Zamody János, aktív éveiben Ráckeresztúr térségében tevékenykedő hatósági állatorvos,
  2. Az Év Állatorvosa Fejér megyében – Dr. Németh Kálmán, Mór térségét ellátó hatósági állatorvos,
  3. Az Állategészségügyért Fejér megyében – S. Töttő Rita, a Fejér Megyei Hírlap újságírója.

A kitüntetések átadását követően az emléknap résztvevői megkoszorúzták „a kulcsi hatok” emléktábláját.

dr-simon-laszlo-dr-galambos-denes-lestyan-goda-janos-sotonyi-peter-es-l-simon-laszlo

dr-simon-laszlo-kormanymegbizott

dr-oberrecht-kornel-es-prof-dr-sotonyi-peter

08

07

04

03

01

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.