2017. január 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Pavlicsek Csaba 25 évesen készítette el az első pálinkáját – bár már előtte is munkálkodott hasonló területen: a whisky készítés rejtelmeibe ásta bele magát mélyebben.

Az első pálinka elkészítése óta már túl van hét eredményes szezonon és számos szép díjat tudhat magáénak: háromszor nyerte el az ország legjobb magánfőzője címet, kétszeres Champion-díj győztes, s ezek mellett több arany, ezüst és bronz érme is van.

A Perkátán kialakított kis főzdéjében egy háromtányéros, erősítőfeltétes rendszeren készíti el remekműveit. Külön van egy erjesztő részleg is, ahol a cefrét tárolja, továbbá a főzőtérrel egy helyiségben helyezkedik el egy kisebb labor, ahol különböző méréseket, érzékszervi teszteléseket és mintavételeket végez. A főzde találóan a PAVLINKÁRIUM nevet kapta, összeolvasztva Csaba vezetéknevét, a Pavlicseket Hungarikumunkkal, a pálinka nevével.

Pályafutása során nagy hatást gyakorolt rá Panyik Gáborné, akitől az Élelmiszeripari Egyetemen a pálinkakészítés művészetét sajátíthatta el, továbbá Vértes Tibort és Takács Lászlót is a példaképei közé sorolja. Utánuk rögtön szakmabeli barátait említi meg, akikre szakmailag és emberileg is fel tud nézni.

Csaba lefrissebb sikere a VIII. Quintessence pálinkaversenyhez köthető. Az eseményre rekord mennyiségű mintát neveztek. Maga a megmérettetés is minden évben egyre nehezebb, hiszen egyre magasabb a minták minősége, melyet szakértő zsűri bírál el. A szoros mezőnyben a PAVLINKÁRIUM-nak a 9 bronz, 9 ezüst, 5 arany és 1 nagy arany (kategóriagyőztes) érem mellett a „2016 legjobb magánfőzője” címet is sikerült elnyernie.

Mindezek mellett Csaba nem csak a pálinkafőzés területén működik sikerrel: szakácsként és ételszobrászként is elismerik nevét, továbbá a pedagógusi pályán is helyt áll. Munkájában – saját bevallása szerint – az alkotás lehetősége motiválja, továbbá a pálinka készítés során nagy hatással van rá a természet közelsége.

- Csodaszép dolog olyan alapanyaggal és technológiával együtt dolgozni, amely akár örökre képes megőrizni egy „darabot” az adott év szívéből.  A természet alkot először, tisztelni kell és megbecsülni, amit adott nekünk úgy, hogy palackba mentjük azt – vallja.

A felsorolt sikerek és kitűnő eredmények után azonban Pavlicsek Csaba bár meg tehetné, mégsem dől elégedetten hátra, hanem a kitűzött céljaira koncentrál: szeretne még fejlődni, minden évben újat alkotni, továbbá egy szép napon részt szeretne venni a párlat világbajnokságon, a Destillata versenyen.

Sok sikert kívánunk neki ezek elérésében!

Horváth Dóri

pavlicsekcsaba2

pavlicsekcsaba

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.