Pavlicsek Csaba 25 évesen készítette el az első pálinkáját – bár már előtte is munkálkodott hasonló területen: a whisky készítés rejtelmeibe ásta bele magát mélyebben.
Az első pálinka elkészítése óta már túl van hét eredményes szezonon és számos szép díjat tudhat magáénak: háromszor nyerte el az ország legjobb magánfőzője címet, kétszeres Champion-díj győztes, s ezek mellett több arany, ezüst és bronz érme is van.
A Perkátán kialakított kis főzdéjében egy háromtányéros, erősítőfeltétes rendszeren készíti el remekműveit. Külön van egy erjesztő részleg is, ahol a cefrét tárolja, továbbá a főzőtérrel egy helyiségben helyezkedik el egy kisebb labor, ahol különböző méréseket, érzékszervi teszteléseket és mintavételeket végez. A főzde találóan a PAVLINKÁRIUM nevet kapta, összeolvasztva Csaba vezetéknevét, a Pavlicseket Hungarikumunkkal, a pálinka nevével.
Pályafutása során nagy hatást gyakorolt rá Panyik Gáborné, akitől az Élelmiszeripari Egyetemen a pálinkakészítés művészetét sajátíthatta el, továbbá Vértes Tibort és Takács Lászlót is a példaképei közé sorolja. Utánuk rögtön szakmabeli barátait említi meg, akikre szakmailag és emberileg is fel tud nézni.
Csaba lefrissebb sikere a VIII. Quintessence pálinkaversenyhez köthető. Az eseményre rekord mennyiségű mintát neveztek. Maga a megmérettetés is minden évben egyre nehezebb, hiszen egyre magasabb a minták minősége, melyet szakértő zsűri bírál el. A szoros mezőnyben a PAVLINKÁRIUM-nak a 9 bronz, 9 ezüst, 5 arany és 1 nagy arany (kategóriagyőztes) érem mellett a „2016 legjobb magánfőzője” címet is sikerült elnyernie.
Mindezek mellett Csaba nem csak a pálinkafőzés területén működik sikerrel: szakácsként és ételszobrászként is elismerik nevét, továbbá a pedagógusi pályán is helyt áll. Munkájában – saját bevallása szerint – az alkotás lehetősége motiválja, továbbá a pálinka készítés során nagy hatással van rá a természet közelsége.
- Csodaszép dolog olyan alapanyaggal és technológiával együtt dolgozni, amely akár örökre képes megőrizni egy „darabot” az adott év szívéből. A természet alkot először, tisztelni kell és megbecsülni, amit adott nekünk úgy, hogy palackba mentjük azt – vallja.
A felsorolt sikerek és kitűnő eredmények után azonban Pavlicsek Csaba bár meg tehetné, mégsem dől elégedetten hátra, hanem a kitűzött céljaira koncentrál: szeretne még fejlődni, minden évben újat alkotni, továbbá egy szép napon részt szeretne venni a párlat világbajnokságon, a Destillata versenyen.
Sok sikert kívánunk neki ezek elérésében!
Horváth Dóri