2017. március 10. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

perkata

Perkáta Nagyközség Önkormányzata

Cím: 2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel: 06-25/507-570 Fax: 06-25/507-571

Email: hivatal@perkata.hu

Honlap: www.perkata.hu

 

SOMOGYI BALÁZS POLGÁRMESTER

Laki Ferenc részére

2431 Perkáta, Zöldfa utca 13.

Dátum: 2016. március 9.

Iksz: 1878-3/2017

Tárgy: Szabadság téri Petőfi-szobor adományozása

Tisztelt Laki Ferenc!

2017. február 25-én Ön keresett meg engem, hogy az Ön által adományozott Perkáta, Szabadság téren felállított Petőfi Sándor szobrot szeretné Venyimre, vélhetően Nagyvenyimre szállítani, és ott 2017. március 15-ére felállítani. Telefonon 2017. február 27-én egyeztettünk a szobor elszállításának módjáról és idejéről, amikor még szintén nem vonta vissza az adomány visszavonásának szándékát. Ezt követően a médiából értesültünk, hogy hirtelen felindulásból kezdeményezte a szobor adomány visszavételét, majd számomra az írásbeli megkeresésem után 2017. március 2-i e-mailében jelezte, hogy már nem kívánja elszállítani a szobrot.

Mivel az elmúlt években számos alkalommal a március 15-i nemzeti ünnepet megelőzően helyi politikai célokra került felhasználásra a szobor, illetve komoly adományozó nem vonja vissza az adományát, kezdeményezem Ön felé, hogy véglegesen, írásos formában (adománylevél, szerződés, közjegyző előtti okirat) adományozza Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Petőfi Sándor szobrát, amellyel elkerülhetők lesznek a továbbiakban a hasonló esetek, illetve a hirtelen felindulásból elkövetett adomány-visszavonás sem lesz lehetséges. Petőfi Sándor mint nemzetünk költője és mint az 1848-as forradalom vezéralakja többet érdemel annál, hogy helyi politikai viszályok tárgya legyen. Szeretném továbbá jelezni, hogy a nemzeti, állami és helyi ünnepek szervezője a mindenkori önkormányzat és intézményei feladata, de az általam vezetett önkormányzat hitvallása az, hogy az 1908-ban helyi civil közösségek által felállított Kossuth-szobor mind hagyományában, mind művészettörténeti, mind anyagi értékében felülmúlja az Ön által adományozott Petőfi-szobrot, ezért méltóbb hely a szabadtéri nemzeti ünnepi rendezvényekre. A mai áron hozzávetőlegesen tízmillió forintos költségvetésű, Horvay János által készített Kossuth Lajos szobrot 1908. május 3-án avatták fel a mai helyén és avatáson jelen volt Kossuth Ferenc, Kossuth Lajos fia, akkori kereskedelmi miniszter, gróf Széchényi Viktor megyei főispán és Keller Tivadar kerületi képviselő is. Horvay János többszörösen kitüntetett művész, az egyik legelismertebb Kossuth szobrász, akinek Perkátán kívül több mint 10 köztéri magyarországi Kossuth-szobra mellett például New Yorkban is létezik a kormányzóról készített szobra. Sőt a Parlament előtti Kossuth téren a Kossuth szoborcsoport is Horvay János alkotása, amelyet 1927-ben avattak fel és az elmúlt években a tér rekonstrukciója során visszahelyezésre került a szoborcsoport. Mindezen tények miatt tartjuk méltóbbnak a most már 109 éves perkátai Kossuth-szobrot a perkátai nemzeti ünnepek helyszínének helyi és országos hagyományok okán és az egyik legnagyobb magyar előtt, annak egyik legnagyobb képzőművészeti interpretálója általi alkotása előtt már dédapáink is fejet hajtottak, ahogy reméljük, hogy dédunokáink is fejet hajthatnak.

Várva megtisztelő válaszát!

Tisztelettel

Somogyi Balázs

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.