2017. május 3. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Kastélybeli tárgyi adományok

Ahogy a híradásokból értesülhettek, a kápolnásnyéki Dabasi-Halász kastély új kiállítása megnyílt a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szervezésében május 1-jén Egy család – három iskolateremtő művész. Ferenczy Károly,Ferenczy Noémi, Ferenczy Béni címmel.

 A kiállításmegnyitón jártam és a jelentős művészettörténeti esemény mellett bemutatásra került a kastély történetével és felújításával foglalkozó kiállítás is. Ennek a kiállításnak az érdekessége, hogy az írott és fényképi források kiállítása mellett két, a kápolnásnyéki kastélyból származó teljesen felújított bútor, egy tükör és egy díszes íróasztal is visszakerült az épületbe egy helyi polgár jóvoltából.

 Az ottani felajánlás eszembe juttatta, hogy a tavalyi évben egy felhívást tettünk közzé, hogy esetleg a kastély eredeti tárgyai és bútorai visszakerüljenek a perkátai kastélyba. Sajnos sem az elmúlt évben, sem az azt megelőző 40-50 évben nem került semmilyen tárgy, de még egy fotó sem vissza a kastélyba. Lelkes helyi történészek jóvoltából teljesen más úton került meg a Győry-család Perkátához kapcsolódó adománylevele és még néhány hozzájuk köthető írásos forrás. Az állandó kiállításon pedig két magyarországi múzeum (az Iparművészeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum) kölcsönzésében láthatóak eredeti tárgyak és bútorok, illetve az elmúlt időszakban egy szekrényt vásároltunk, de az nem a kastélyból származik, csak korban illik a kiállításhoz.

 A kápolnásnyéki adomány követése, ami visszahelyezte a tárgyakat az eredeti helyükre, nagyon fontos lenne a perkátai kastély számára is.

 

Perkáta, 2017. május 3.

 

Somogyi Balázs

Megnyitó Kápolnásnyék 170503

Kápolnásnyék tükör

Kápolnásnyék szekrény-íróasztal

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.