2017. május 15. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Előzmények:

Március folyamán három perkátai magánszemély kereste meg önkormányzatunkat, hogy Horthy Miklósnak mint magyar történelmi személynek a tulajdonukban levő mellszobrát szeretnék közterületen, a Sport és Dózsa György utca sarkán felállítani. Perkáta Nagyközség Önkormányzata 2017. április 20-i képviselő-testületi ülésén többségi döntéssel támogatta a szobor állításához kapcsolódó közterület igénylésével kapcsolatos kérelmet. Önkormányzatunk akkori döntésében szerepet játszott, hogy perkátai magánszemélyek felajánlása által történik meg egy fejlesztés, településszépítő elképzelés, fontos volt, hogy az önkormányzatnak nem kell pénzbeli kötelezettséget vállalnia és hogy a történelmi személyiséghez kapcsolódó emlékállításnak (közterület elnevezés, emlékmű állítás) nincs semmilyen magyarországi vagy nemzetközi jogszabályi akadálya. Hasonló elvek és feltételek mentén már történt közterületi szobor felállítása Perkátán. A jogszabályi tiltás hiányában az akkori döntésünk kiállásnak tekinthető az adományozók szólásszabadsága és véleménynyilvánítási szabadsága mellett, amellyel mi nem ideológiai döntést kívántunk hozni.

2017. május 15-i ülésén Perkáta Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete a javaslatomra 6 képviselő részvételével egyhangú döntéssel visszavonta az 55/2017. (IV. 20.) képviselő-testületi határozatát, amely akkor a közterület használatáról és szoboradomány elfogadásáról szólt.

Az elmúlt hetekben Perkátára soha nem látott nyomás nehezedett, ami az ügy helyi vonatkozása helyett országos politikai színtérré és témává tette a közterület használatáról szóló döntést. A helyi döntés kihirdetését követően helyben 3 hétig nem történt semmilyen hatása az ügynek, az csak az országos médiumokban való megjelenés után kezdődött meg.

Önkormányzatunk továbbra sem akarja, és nem is tudja felvállalni a történelmi bíra szerepét, pedig néha már úgy tűnt, hogy elvárás velünk szemben, hogy az 1946-os Népbíróság helyett döntsünk.

Önkormányzatunk mindig kiáll a perkátai polgárokért és amikor ők hallatják a hangjukat valamilyen számukra fontos ügyben, akkor nekünk figyelnünk és hallgatnunk kell rájuk. Ezért volt számunkra fontos, mind a támogató határozat elfogadásakor a perkátai adományozók felajánlása és ezért különösen fontos a mostani ellenzők véleménye, akik közül többeknek elvi kifogásaik vannak, de talán még többen Perkáta békéjéért és emberi kapcsolataiért aggódnak. Nem élünk barlangban, nyilvánvalóan hatnak ránk a Perkátához képest külvilág hangjai, érvei is. Néhány nappal ezelőttig azt hihettük, hogy elég csak a jogszerűséggel foglalkoznunk.

Az országos médiumok által keltett viharban településünk legfontosabb mostani érdeke, hogy a helyi köznyugalom helyreálljon, és az ügy lezáruljon. Továbbra sem tehetjük ki szeretett településünket az országos politika és a történelmi viharok frontvonalába.

A visszavonó döntésünket az is befolyásolta, hogy a támogató határozatunkkal nemcsak magunknak, hanem másoknak is nyomasztó perceket, napokat okoztunk. Azt sem értettük, hogy egy közterület-használati kérdésből miért váltunk központi szereplővé, de azt meg pláne nem, hogy a döntést miért kérték számon miniszterelnöktől, országgyűlési képviselőtől és helyi nemzetiségi önkormányzati képviselőtől. A visszavonó határozatnak az is oka a települési nyugalom és a helyi ügyekre koncentrálás mellett, hogy nem szeretnénk negatívan befolyásolni sem Magyarország, sem Perkáta megítélését, illetve nem szeretnénk plusz feladatokat adni a saját döntésünk miatt miniszterelnök Úrnak, a parlamenti képviselőknek és a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat tisztségviselőiknek, hiszen van nekik nélkülünk is elég feladatuk.

Tudjuk, hogy akár az életben, akár a helyi politikában egyazon döntéssel egyszerre bizonyos érdekeket támogatunk, és bizonyos érdekeket sértünk. Lehet, hogy az április 20-i támogató döntéssel, majd a mostani döntéssel ellentétes érdekeknek okoztunk jót és rosszat, de egyik sem állt szándékunkban. A képviselő-testület tagjai sem az első, sem a második döntéstől nem lettek sem jobb, sem rosszabb emberek. Mindkettő döntés esetén az akkori legjobb tudásunk szerint szavaztunk.

Három jelentős tapasztalattal mindenképpen gazdagodtunk az ügy során. Egyrészt láthatóan fontosnak tartották a helyi polgárok elmondani a véleményüket egy elsőre nem aktuálpolitikai kérdésben, ami az jelenti, hogy tévesek azok az állítások, hogy az embereket nem érdeklik a közügyek. Sőt kifejezték azt az igényüket is Perkáta lakosai, hogy szeretnék bővíteni az ismereteiket akár tudományos előadások helyben való megszervezésével, hiszen látható volt, hogy az elmúlt 70 év jelentős részében azért egyoldalú volt a történelem iskolai oktatása. Az is fontos visszajelzés volt, hogy a perkátai polgárok a mostani ügykezelésünkkel ellentétben jónak tartották azt a konzultációt, amit internetes szavazásként a közterületek átnevezésekor lefolytattunk. Harmadsorban pedig látható, hogy következetesebb szabályokat, álláspontokat várnak el tőlünk a helyi polgárok a közterületek kezelésével kapcsolatban, mind a régebben megvalósult ügyekben, mind a jövőbeni fejlesztések területén.

Perkáta, 2017. május 15.

Somogyi Balázs

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.