2017. május 31. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Magyar Hősök Napja

 A magyar hősök emléknapját május utolsó vasárnapján tartják azokra a katonai és civil áldozatokra emlékezve, akik életüket adták a hazáért. Az emléknap idén 100 éves, mivel az I. világháború idején volt az első alkalom, majd az 1920-as években és 2001-ben is törvény erősítette meg az emléknapot. Négy évvel ezelőtt Bazsiban avattuk fel Koronczay József emléktábláját az emléknapon.

Az elmúlt időszakban lettem figyelmes, hogy a Perkátán 2016. október 23-án emléktáblát kapó Csányi Sándorról, abban a budapesti kerületben is megemlékeznek, ahol részt vett a forradalmi eseményekben, ami miatt később halálra ítélték és kivégezték. A tavalyi emléktábla avatása kapcsán számos negatív hangot hallottunk, hogy egy köztörvényes bűnözőnek állítunk táblát. Ezzel szemben arra a tendenciára nem hívta fel senki a figyelmet, hogy a Rákosi-korszakban (amikor Csányit is megvádolták) nagyon könnyű volt bárkit is perbe fog koncepciós ügyekkel és a forradalmat leverő MSZMP gyakorlata is az volt, hogy a forradalmárokat köztörvényes bűncselekmények miatt ítéljék el. Ennek két oka volt, egyrészt a külvilág számára is így próbálták legitimálni a hatalmukat, másrészt, hogy az ország lakossága előtt így sározták be a forradalmat, miszerint abban a csőcselék és a bűnözők vettek részt. De amennyiben Csányi Sándor mégis bűnös volt, már azért emléktáblát érdemel, amit 1956 novemberének elején tett. Amikor őt a forradalmárok kiszabadították sok más politikai fogollyal együtt november elején, ő nem bujkált el (ami köztörvényesként logikus lett volna), hanem beállt a Thököly útiak közé és a legvégsőkig kitartott. A bűne csak annyi volt, hogy Magyarország szabadságáért harcolt és 1958-ban ezért kivégezték.

Ha ténylegesen köztörvényes bűnöző lett volna, akkor talán Budapest egyik legismertebb kerülete, Zugló sem állított volna neki és társainak emléktáblát a harcaik helyszínén, a Thököly úton és az egyik legforgalmasabb zuglói utcában, a Nagy Lajos király útján sem biztosítottak volna neki falfelületet, ahogy tettük ezt mi is a Faluházon.

Perkáta, 2017. május 31.

Somogyi Balázs

Csányi Sándor molinó Nagy Lajos király útja Thököly úti mártírok emlékműve

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.