2019. március 4. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

TÁJÉKOZTATÁS

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a szabadtéri tűzgyújtással, valamint a tűzmegelőzés szabályaival kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban OTSZ.) 225.§ (3) bekezdése alapján: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.”

1)                 Belterületi ingatlanok területén keletkezett növényi hulladékok szabadtéri égetésére vonatkozó előírások:

 

Az OTSZ. 225.§ (1) bekezdése alapján: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

 

Az OTSZ. 225.§ (1) bekezdés alól az önkormányzatok által kiadott, avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó önkormányzati rendelet adhat mentességet. Ilyen esetben az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek mellett végezhető a növényi hulladék szabadtéri égetése.

Abban az esetben, ha az önkormányzat nem szabályozza az avar és kerti hulladék égetését, úgy az adott település belterületén a növényi hulladék szabadtéri égetése nem engedélyezett, tilos.

2)                 Külterületi ingatlanok területén keletkezett növényi hulladékok szabadtéri égetésére vonatkozó előírások:

 

Az OTSZ. 226.§ (1) bekezdése alapján: „Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet.”

Az engedély kérelméhez szükséges dokumentumot az alábbi címen, „Irányított égetés kérelem minta” elnevezéssel találhatja meg:

http://fejer.katasztrofavedelem.hu/letoltheto-dokumentumok

A kérelmet (3000 forint értékű illetékbélyeggel ellátva) legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani az engedélyező tűzvédelmi hatósághoz.

A kérelemhez szükséges csatolni a tulajdoni lap másolatát / földhasználati lap másolatát, valamint a térkép mellékelése javasolt.

Az irányított égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az irányított égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. Az irányított égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Az irányított égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. Amennyiben a kérelemben megjelölt terület az országos tűzgyújtás tilalom alá esik, úgy a kiadott engedély hatályát veszti.

Az országos tűzgyújtási tilalomról az alábbi linken tájékozódhat:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzoltas_tuzgyujtasi_tilalom

2) a) Tarlóégetés szabályai:

- a tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos; az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel; a szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos,

- a tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább 3 méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani, a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább 6 méteres védősávot kell szántással biztosítani,

- tarlóégetés 10 ha-nál nagyobb területen szakaszosan végezhető, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni,

- a tarlóégetés során tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.

 

A belterületre, valamint a külterülete vonatkozó szabadtéri égetési szabályok megszegése miatt kiszabható bírság összege elérheti a 3.000.000. forintot.

Fejér megye területére 2019. február 28-tól határozatlan ideig tűzgyújtási tilalom került elrendelésre.

 

Kép forrás: http://www.infoszekesfehervar.hu/hirek/olvas/altalanos-tuzgyujtasi-tilalom-van-ervenyben-2017-06-22-174026

 

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.