• Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat összesített adatai

    Perkáta Nagyközség Önkormányzata 2431 Perkáta, Szabadság tér 1. Tel: 06-25/507-570 Fax: 06-25/507-571 Email: hivatal@perkata.hu Honlap: www.perkata.hu   HIRDETMÉNY Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat összesített adatai  „A” típus: Beérkezett pályázatok száma: 8 db. Támogatott...

 • Traktor átvétele

  Ahogy beszámoltam már róla, múlt héten eredményesen zárult az önkormányzat nyertes pályázatának kiválasztási eljárása a Magyar Falu Program belterületi közterületek kezelésére szolgáló eszközbeszerzési kiírásban, amelyben önkormányzatunk 15 millió forintos támogatást nyert...

 • Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülés

  M E G H Í V Ó           Tisztelettel meghívom a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete képviselő-testületi ülésére 2019. december 17-én (kedd) 14:00 órától  a Községháza dísztermébe   Napirendi pontok: Beszámoló az aktuális eseményekről Tiszteletdíjak...

 • Óvodai jótékonysági bál

  Óvodai jótékonysági bál    2019. november 23-án a Szivárvány Óvoda Szülői Szervezete jótékonysági bált szervezett a Faluházban, az óvoda támogatása, fejlesztése céljából. A jó hangulatról az L & B Duó gondoskodott, éjfélkor tombolasorsolásra került sor, ahol sok értékes...

 • Adventi programok

  SZERETETTEL MEGHÍVUNK MINDEN PERKÁTAI LAKOST AZ ADVENTI PROGRAMJAINKRA! „ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS” KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ DECEMBER 5. 16 ÓRA GYŐRY-KASTÉLY PERKÁTA KARÁCSONY 2019. 12. 09. HUNYADI MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAINAK MŰSORA KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS, ADVENTI VÁSÁR, HELYI...

2019. április 24. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

„Játék és művészet” Origami vándorkiállítás nyílt Perkátán

2019. május 17-ig tekinthető meg az a különleges papírművészeti kiállítás, amelynek a Győry-kastély adott otthont.
A tavaszi szünet előtt, április 17-én tartottuk meg a Magyar Origami Kör tárlatának megnyitóját. A könyvtár vezetőjének köszöntője után a kiállítást Wogerné Sági Judit, a Magyar Origami Kör elnöke nyitotta meg.
A papírhajtogatás sokszínűsége tárult a látogatók elé az egyszerű, de mutatós, frappáns figuráktól kezdve, az izgő-mozgó-ugró modelleken át a különleges kusudamákig és tesszalációkig.
A modelleket az alábbi origami alkotók munkáiból állították össze:

Ácsné Dóczi Éva – Gálosfa
Északi Gábor-Budapest
Frim Balázs-Pécs
Horváth Hella-Székesfehérvár
Horváth Mariann-Székesfehérvár
Jilling Mária-Szekszárd
Kiss István-Ajka
Pelle János-Pécs
Somos Endre Budapest
Szabó Tamás-Pécs

A kiállításon láthatók még Puskás Zsuzsa, Pelléné Szabó Éva és Usztyán Mária pécsi művészek által, haikukhoz készített installációik is. Különlegességnek számít az Orbók Emőke által készített békás, köves hajtogatás. Itt találhatók Budai Péter ajándék papírhajtogatásai. Továbbá megtekinthető Anibal Voyer, spanyolországi origami művész adománya, Shoko Aoyagi japán díszvendég ajándék modellje és Artur Biernacki, a Magyar Origami Kör lengyel barátjának saját alkotásai is.
A paravánon Horváth Hella érinthető képe is megtalálható, amit a látássérültek részére készített el.
A megnyitót követően, Wogerné Sági Judit vezetésével interaktív origami foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők.
A kiállításra érkező vendégek számára pedig Kiss István készített origami ajándékokat, amelyekből tetszés szerint lehet válogatni.

Köszönjük a Magyar Origami Körnek, valamint a kiállítás rendezőinek- Wogerné Sági Juditnak, Tuzy Ibolyának és Kovács Györgyinek,- hogy munkájukkal hozzájárultak a kiállítás megvalósításához!

Külön köszönetet szeretnék mondani Tuzy Ibolyának, aki kezdeményezője, és egyben segítője is volt a perkátai tárlat létrejöttének. A Cselekvő Közösségek által szervezett szakmai képzésen és tanulmányúton volt szerencsénk megismerkedni Ibolyával. A találkozásig nem ismertük Őt, majd bemutatkoztunk egymásnak…

Lászlóné Szabó Edit

„Megszületésem után nem sokkal költöztünk Perkátára a családommal, ahol gyermekéveimet töltöttem. Ahányszor hazalátogatunk, a gyerekeimnek mindig elmondom, hogy “ide jártam óvodába”, “ide jártam iskolába”, “ide jöttünk az osztállyal kirándulni”, “erre jártam haza”, “ez volt a házunk régen” és mindig megpróbálok felidézni egy-egy emléket az adott helyről, de szerintem már mindegyiket kívülről tudják, annyiszor hallották.
Az általános iskola elvégzése után Dunaújvárosba jártam gimnáziumba, ahonnan Szegedre mentem továbbtanulni, ekkor lazult fel a kapcsolatom a “Faluval”. A programozó-matematikus diploma megszerzése után már nem is jöttem haza, az “új családomhoz” költöztem, ahol azóta is együtt élünk, csak azóta kicsit többen lettünk. Jelenleg Szekszárdon dolgozom informatikusként.
Egy véletlen folytán találtam rá újra Perkátára. Az elmúlt 30 évben csak a “szülőfalumat” jelentette e település, ahol az ember ünnepekkor a rokonait látogatja. Aztán volt szerencsém megismerkedni a Perkátai ÁMK Könyvtárának két munkatársával Lászlóné Szabó Edittel és Viczkó Vilmossal, akiktől olyan információkat hallottam, mintha nem is ugyanarról a településről beszélnének, amit én ismerek. Hétvégente, amikor minden zárva van, és csak az épületek és feliratok informálják az odalátogatókat, minden mozdulatlannak tűnik, a fák ugyanúgy virágoznak a kertben, ugyanúgy telik az év, és ugyanúgy rohanunk mindig, hogy mindenkit meglátogathassunk, és pár szót váltsunk az elmúlt idő családi történéseiről. Ebbe nem fér bele a falu közösségi életének átbeszélése. Edit és Vilmos azonban mesélt nekem az ottani rendezvényekről, változásokról és egy számomra ismeretlen Perkáta elevenedett meg. Ezért fogadtam nagy örömmel Edit felkérését, hogy origami kiállítást rendezzünk Perkátán. Sajnos az idő nagyon rövid volt a szervezésre, de a mostani rohanó világban ez “természetes”.
Az origamival 1993-ban kerültem szorosabb kapcsolatba Szekszárdon, az ottani origami kör megalakulásakor. Ott szereztem tudomást a Magyar Origami Körről is, akikhez csatlakoztam, és elkezdtem járni az országos találkozókra.
Kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is origamizom, bár most már inkább csak a háttérmunkákban veszek részt (honlap tartalomszerkesztés, szervezés).

Köszönöm a lehetőséget, hogy gyermekkorom színhelyén egy kis ízelítőt adhatok a hobbimból, remélem sikerül átadni a kiállítással azt a nyugodt, alkotó szellemiséget, ami kikapcsolódást nyújt számunkra a hétköznapi rohanásból.”

Tuzy Ibolya

Válogatás a kiállításon készült képekből:

szép kép1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12(nyitó kép: Viczkó Vilmos)
(1. 3. 4. 7. 10. 11. fotó: Thuzy Ibolya)
(2. 5. 6. 8. 9. 12. fotó: Lászlóné Szabó Edit)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.