• Elkészült a Szabadság téren 207 négyzetméter új járda

  Elkészült a Szabadság téren 207 négyzetméter új járda             A Táncsics Mihály utca első szakaszának aszfaltozása mellett a belügyminisztériumi önkormányzati alapfeladatok támogatása pályázatban szerepelt 207 négyzetméter járda felújítása. A projektet egy helyi...

 • Áramszünet értesítő

  Áramszünet értesítő Tájékoztatjuk, hogy 2019. november 15-én várhatóan 8 – 15:30 óráig PERKÁTA területén áramszünet lesz. A meghirdetett áramszünet oka: szolgáltatásunk minőségének javítása, oszlop csere Érintett utcák, szakaszok: Radnóti M. utca, Mária utca, Puskás...

 • Üveg a művészetben című kiállítás nyílik a Győry-kastélyban

  Szeretettel várjuk Önt és barátait 2019. október 19-én, szombaton 15.00 órára a perkátai Győry-kastély kiállítótermébe Dobrovitz Klára üvegműves és Kovácsai Gabriella üvegfestő Üveg a művészetben c. közös kiállításának ünnepélyes megnyitójára.    

 • Perkáta a legfontosabb

  Perkáta a legfontosabb              Tegnap lezajlott az önkormányzati választás Perkátán is és hajnalig húzódott a szavazatok számlálása. A polgármester választás eredménye lett meg leghamarabb, majd a képviselőké és a roma nemzetiségi önkormányzat tagjaié. Gratulálok...

 • Téglás Márton előadása

  A mai napon 17 órától Téglás Márton színész-énekes tartott egy tartalmas estet a Győry-kastélyban. Az előadó Cseh Tamás dalokat és magyar népdalokat adott elő gitár kíséretében. Perkátai ÁMK

2019. szeptember 23. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Faültetés és új értéktár füzet bemutatása

Érdekes és értékes esemény került megszervezésre 2019. szeptember 20-án a Győry-kastélynál. A Perkátáért Közalapítvány támogatásának köszönhetően a kastély parkjában megtalálható fa fajtákat ültettek. A faültetés mellett még egy programmal készültek a szervezők az érdeklődőknek: a Perkátai Értéktár füzet újabb, immár hatodik kiadványának bemutatójára is sor került.
A kastély háta mögött kezdődő eseményen elsőként Somogyi Balázs polgármester köszöntötte a megjelenteket. A polgármester beszédében elmondta, hogy mindig is kiemelt cél volt megőrizni a kastélykertet. Elmondta, hogy hét fát ültettek el a helyszínen, s az utolsó fa névtábláját Rajcsányi László, az ötlet gazdája fogja felfúrni annak tartójára. Hozzáfűzte még, hogy a kutatások során kiderültek, hogy a kastélybeli fák őshonos fák voltak.
- Egy útnak a kezdete ez a mai délután, melyért nagy köszönet jár a Perkátáért Közalapítványnak, valamint Rajcsányi Lászlónak, Dr. Baráth Károlynak és Nagy Józsefnek kutatómunkájukért – zárta beszédét a polgármester.
A tábla felfúrását követően a Perkátai Értéktárfüzet legújabb példányának bemutatójára került sor, mely a Győry-kastély és parkja címet viseli, és az ehhez kapcsolatos előadások vették kezdetüket a díszteremben.
Az első előadó Rajcsányi László volt, aki ismertette, hogy hogy nézett ki a kastély és környéke a múltban. Bemutatott a látogatóknak egy 1782-1785 körül alkotott katonai felmérés térképét, mely az épületet újként említette, noha akkor már 50 év is eltelt a felépítése óta, illetve ismertette annak további bővítési, felújítási fázisait, egészen a legutóbbi 2016-ban zárultig. Ezt követően átadta a szót Bogó Anikónak, Perkáta alpolgármesterének, aki e kapcsán az épület feltárásának és felújításának folyamatát mutatta be a közönségnek. Beszélt az építkezés menetéről, és a munkálatok során történt „apró” meglepetésekről, többek között az egyik teremben, a falból kibontott konyháról.
Az előadások sorát Dr. Baráth Károly bemutatója zárta, aki a nemesi kertek kialakulását, stílusát mutatta be, valamint az egykor országosan elismert perkátai kertészet csodáiról is tájékoztatta a jelenlévőket. Beszélt továbbá arról is, hogy összefogással újra szebbé lehet varázsolni a kastély parkját, mely első lépése a kiadvány kiadásával és a faültetéssel megkezdődött.
A rendezvény ezt követően kötetlen beszélgetéssel és fogadással zárult.

P1070298

P1070299

P1070300

P1070308

P1070310

P1070325

P1070327

P1070333

P1070335

P1070337

P1070341

P1070343

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.