• Elkezdődött a Hunyadi-hét

  Elkezdődött a Hunyadi-hét A mai napon, 2020. február 24-én, 8 órakor kezdetét vette a hagyományos Hunyadi-hét, a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Szilasy László igazgató megnyitó beszédét követően a 3.b osztályosok Mátyás meséjét, majd a 3.a-sok reneszánsz táncát...

 • Köszönet véradásért

  Köszönet véradásért A 2020.február 20-án Perkátán  az orvosi rendelőben megtartott véradáson Perkáta ismét szépen teljesített.  38 fő jelentkezett véradásra, 34 fő tudta leadni a vért és első alkalommal jelentkezett 2 fő. Köszönjük mindenkinek az önzetlen segítséget! Bogóné...

 • Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülés

    M E G H Í V Ó           Tisztelettel meghívom a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete képviselő-testületi ülésére 2020. február 26-án (szerda) 15:00 órától  a Községháza üléstermébe   Napirendi pontok: Tájékoztatás a 2020. évi programokról Beszámoló...

 • PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázat, 2020 A TINTA Könyvkiadó pályázatot ír ki könyvtárak bővítésére, könyv- és szótárállományuk gyarapítására 50%-os kedvezményes pályázati áron A pályázat célja A magyar könyvtárak ellátása a magyar nyelv...

 • Szakmai nap köznevelési szakértőknek

  Szakmai nap köznevelési szakértőknek Fejér megyei köznevelési szakértők számára tartott foglalkozást a megyei Mester Klub 2020. február 19-én, Perkátán a Győry-kastély dísztermében. A 14 órakor kezdődő eseményre az egész megye területéről érkeztek szakértők, továbbá olyan...

2019. szeptember 9. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Kiállítás Falvédőkből

„Bármerre visz sorsom útja, Haza vágyom csendes kisfalumba.” áll az egyik falvédőn azok közül, melyeket bemutatnak Perkátán, a Győry-kastély kiállítótermében. A falvédőkön kívül szépen hímzett asztali, és hokedli terítőket, stelázsi díszítőt is megcsodálhatunk a 2019. szeptember 7-én megnyílt tárlaton, melynek főszervezője a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtára volt, a Nagyközségi Nyugdíjas Klubbal összefogva. A Búcsú-napok keretei között tartott ünnepség során Lászlóné Szabó Edit, a József Attila Nagyközségi könyvtár vezetője mutatta be a tárlatot az érdeklődők számára. Beszédében megköszönte az alkotóknak és a segítőknek a kiállítási anyag összegyűjtését és berendezését, illetve elmondta, hogy a legkorábban készített falvédő az 1950-es évek végéről származik, Gelencsér Irén hagyatékából, Orbán Erzsébet gondozásában, míg a legújabb hímzés pedig 2016-17-ben készült a dunaújvárosi Mráz-Szombat Ildikó kezében.
- A hímzett falvédők egyszerűségükben szépek, és beszédesek. A legváltozatosabb képi és szöveges megfogalmazásokban hirdetnek intelmeket – mondta az összegyűlteknek a könyvtárvezető. – Érzelmekről, szerelemről, honvágyról árulkodtak, általános igazságokat közvetítenek, mindennapi jó tanácsokat osztogatnak, de történelmi eseményekre is emlékeztetnek.
A tárlatot hét ember munkáiból állították össze: Gelencsér Irén, Koncz Ferencné, Kovács Sándorné, Mráz-Szombat Ildikó, Pavlicsek Györgyné, Pavlicsek Józsefné és Szabó Ferencné alkotásait tekinthetik meg a látogatók a teremben. A Falvédő kiállítás 2019. október 7-ig látogatóható a Győry-kastély nyitvatartási idejében.

Horváth Dóri

Lászlóné Szabó Edit megnyitó beszéde:

Falvédő kiállítás 2019. szeptember 7.

A kiállítás megnyitó köszöntője
A Perkátai ÁMK nevében tisztelettel köszöntöm a vendégeinket!
Külön köszöntöm azokat az alkotókat, akik örömmel hozták el, és adták át a saját kezükben megfogant alkotásaikat! Köszönetet mondok a támogatóinknak, akik a kiállítás rendelkezésére bocsájtották az édesanyák, vagy a nagymamák gondosan megőrzött hagyatékát.
A községünk könyvtárának és a nyugdíjas klubjának összefogásában, hagyományteremtő céllal, a település tárgyi kultúra értékeit gazdagítva hozunk létre újabb és újabb gyűjteményeket az alkotók szép munkáiból.
A Kisboldogasszony napi búcsú jegyében nyitjuk meg a Falvédő kiállításunkat, ahol 7 alkotó népi ihletésű, hímzett kézimunkája csodálható meg.
Gelencsér Irén, Koncz Ferencné, Kovács Sándorné, Mráz-Szombat Ildikó, Pavlicsek Györgyné, Pavlicsek Józsefné és Szabó Ferencné a népművészet szeretetét otthonról hozták. A szeretetük, szépérzékük, a reá áldozott idejük láthatatlan pecsétjét őrzik a kézimunkájuk.
A legkorábban készített falvédő az 1950-es évek végéről származik, Gelencsér Irén hagyatékából, Orbán Erzsébet gondozásában. A legújabb hímzés pedig 2016-17-ben készült a dunaújvárosi Mráz-Szombat Ildikó kezében.
A fehér vászonra kék és piros fonállal szár- vagy keresztöltéssel kivarrt, feliratos falvédők népszerűsége a 19. század II. felétől hódított. A szöveges falvédő 1871-ben született meg. Eleinte az angolok, hollandok, svédek körében, majd az Osztrák-Magyar Monarchia területein honosodott meg. Bécsnek köszönhetően pedig Magyarország és Erdély területére is eljutott a falvédő divatja.
Az előrajzot gyakran a helyi íróasszonyok készítették. A német nyelvterület közvetítésével először a polgári, majd a városi munkásotthonok, s a 20. század elejére a paraszti háztartások konyháinak is közkedvelt dísze lett.
Később divatossá váltak a vidám színnel hímzett falvédők is, valamint az autentikus alkotásokat kiszorító, előnyomott mintákra hímzett textilek.
A falvédők elsődleges funkciója szerint, a meszelt falat volt hivatott a konyha kritikus részein védeni. Elterjedése során pedig mindinkább a díszítő szerepe vált hangsúlyosabbá, így az ágy fölé is kifüggesztették azokat.
A hímzett falvédők egyszerűségükben szépek, és beszédesek. A legváltozatosabb képi és szöveges megfogalmazásokban hirdetnek intelmeket. Érzelmekről, szerelemről, honvágyról árulkodtak, általános igazságokat közvetítenek, mindennapi jó tanácsokat osztogatnak, de történelmi eseményekre is emlékeztetnek. Csekélyebb számban vallásos jellegű idézetekkel, utalásokkal is találkozhatunk.
A falvédőkön kívül szépen hímzett asztali, és hokedli terítőket, stelázsi díszítőt is megcsodálhatunk. Régi kort idéző kisebb konyhai bútordarabokat is elhelyeztünk a kiállításon, mosdó-állványt, és hokedlit. Az egykori konyharészletet Rajcsányi László biztosította a helytörténeti tárlat anyagából. Az odaillő hímzett kéztörlőt az asztalterítőkkel együtt Vaskó Józsefné biztosította az édesanyja, Pavlicsek Józsefné, Lajtos Anna emlékére.

Mielőtt átvennék a szót tőlem a népi alkotások, szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik a kiállítás szervezésében, és megrendezésében segítséget nyújtottak: Siba Árpádnénak és Somogyi Annának, Vaskó Józsefnének, Pavlicsek Nándornénak, Rajcsányi Lászlónak és Jákliné Rajcsányi Rozáliának!
A kiállítóinknak jó egészséget, alkotókedvet, és további sok szép, szemet gyönyörködtető kézimunkát kívánok!
Köszönöm a kiállítás iránt érdeklődőknek a figyelmet! Fogadják nyitott szívvel és lélekkel!
A kiállítás a Győry-kastély emeleti termében, 2019. október 7-ig tekinthető meg. Szeretettel várunk minden további érdeklődőt!

Lászlóné Szabó Edit

P1070120

P1070124

P1070129

P1070134

P1070135

P1070143

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.