• Polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői lemondások

  Polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői lemondások Sajnálattal tájékoztatjuk Perkáta lakosait, hogy ma 9 óra 10 perckor hárman benyújtottuk önkormányzati tisztségeinkről való lemondásunkat a Helyi Választási Bizottságnak. Somogyi Balázs 2020. szeptember 30-i hatállyal lemondott...

 • Út- és kastélyfejlesztés lehetősége Perkátán

  Út- és kastélyfejlesztés lehetősége Perkátán Óriási lehetőség előtt áll Perkáta önkormányzata, miután a kormányzat céltámogatásra jelölt több általam már hosszú ideje javasolt és előkészített perkátai projektet. Lakosaink leginkább az utak állapotát kérik számon rajtunk,...

 • Fogászati rendelés szabadság miatt szünetel

  Tisztelt Lakosság! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fogászati rendelés 2020. szeptember 14-től 28-ig szabadság miatt szünetel! Első rendelési nap szeptember 29. (kedd) Sürgős esetben kereshető: Dr. Kosztándi Molnár Arnold fogorvos Dunaújváros, Vasmű u. 10. VI. szint Telefon: 25/550-415 Rendelési...

 • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tárgy: Meghívó képviselő-testületi ülésre MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívom Perkáta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete képviselő-testületi ülésére 2020. szeptember 9-én (szerda) 17 órától az Önkormányzat hivatalának épületébe Napirendi pontok: 1. Tájékoztató...

 • Elmúlt idők búcsúi

  A Búcsú a legperkátaibb ünnep, amely templomunk ünnepéhez, Kisboldogasszony Napjához, szeptember 8-ához legközelebbi hétvégére esik. Idén ez a hétvége lett volna a perkátai Búcsú. A tervezett rendezvénysorból a holnap reggel 8 órakor ünnepi szentmise lesz megtartva a templomi búcsú...

2020. július 9. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Megújult a BAMERT Gépgyár által készített „Zápor” kút

A Budapest, V. ker. Alkotmány utca 29. számú székhellyel rendelkező „ MAGYAR MEZŐGAZDÁK SZÖVETKEZETE”, melyet 1891-ben alapítottak, kerek 50 éven keresztül látta el a magyar mezőgazdák ( kis-közép és nagybirtokosok) gépekkel történő kiszolgálását, érdekképviseletét, szakirányú képzését.
Hetente kétszer megjelenő „KÖZTELEK” című lapjában a legfrissebb információkkal tájékoztatta a gazdákat a várható időjárásról, a kártevők várható megjelenéséről és a piacon megjelenő legújabb mezőgazdasági eszközökről, gépekről. A szövetkezet vidéki kirendeltségein keresztül (Debrecen, Győr, Lepsény, Nyíregyháza, Szolnok, Szombathely) gyártatta és forgalmazta a mezőgazdák számára nélkülözhetetlen eszközöket, gépeket.
A községek nyitott kútjaival örökös baj volt, állandóan szennyezettek voltak, mert a gazdasági cselédek lajttöltéskor felálltak a kút kávájára, s csizmájukról a piszok a kútba hullott. Ezért a községek közkútjait átalakították fedett kúttá úgy, hogy az lajttöltésre is alkalmas legyen.
Perkátán a Szabadság téren az 1930-as években felállított „Zápor” kút is a MAGYAR MEZŐGAZDÁK SZÖVETKEZETE által forgalmazott, a BAMERT (Bányagépek és Mechanikai Szállítóberendezések Gyára RT.) által legyártott vízkiemelő berendezés.
A Mechanikai Szállítóberendezések Gyára Rt. vállalatot 1918-ban alapították, 1924-ben a vállalat kikerült az Angol – Magyar Bank, érdekeltségi köréből és a nevét Bányagépek és Mechanikai Szállítóberendezések Gyára Rt.-re „BAMERT” változtatták. A vállalatnál foglalkoztatott munkások létszáma a 200-400 fő között változott. Nagy exportpiac

cal rendelkezett, az európai államokon kívül exportpiacai közé számított- egyebek között- az USA, Egyiptom és Palesztina is. A vállalat üzletkörébe drótkötélpályák, aknaszállítógépek, szén és ércelőkészítő gépek, osztályozók, csúszdák, vízkiemelők, emelőgépek, mechanikai berendezések gyártása, illetve felszerelése tartozott.

„A kézi hajtású Zápor kút, a cég által évek óta gyártott serleges rendszerű láncos kút, a kor legtökéletesebb vízemelő szerkezete. Sem szelepe, sem dugattyúja nincs, miáltal a legbiztosabb üzemű, egyszerű, tartós, nem fagy be.” írja róla a Köztelek című lap reklámja.
„15 méter kútmélységig óránként 40 hektoliter vizet, 30 méter kútmélységig óránként 20 hektoliter vizet emel. A kút alsó és felső kifolyóval és dupla hajtással ellátott, ezáltal lajttöltésre is alkalmas. Uradalmak és községek részére nélkülözhetetlen berendezés.” hirdeti a korabeli lap.

A Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület, a Cigányvároson született Nagy József kezdeményezésére 2017-ben tervbe vette a kút szerkezetének külső megújítását. Felújításról szó nem lehetett, a szerkezetet megvizsgálva kiderült, hogy az öntvény kút szerkezetei töröttek, repedtek, hiányosak az acél lánc és kanalas rendszer teljesen korrodált. A külső hiányzó kezelőszerveket (hajtókerék, felső hajtókar, alsó kifolyó), pótoltuk és most jó minőségű, az időjárás viszontagságainak tartósan ellenálló festékkel átfestettük.

Reméljük a „Zápor” kút méltó dísze lesz a megújuló Szabadság térnek.
Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület

kút

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.