Nosztalgia hangulat és vendégfogadás a Győry-kastélyban
A magyar desszertek történetét bemutató, kétnyelvű kiállítás nyílt 2018. július 14-én
Perkátán, az ifjúsági cseretábor alkalmából.
Saint-Maximin és portugál testvérvárosa, Figueiró dos Vinhos fiataljai a magyar vendéglátóik
kíséretében, a kis gasztrokalauz nyomán megismerkedhettek a leghíresebb magyar
desszertekkel és a háttérben álló történetükkel.
A tárlat nemcsak színes, látványos képekkel mutatja be az eredeti magyar ínyencségeket, de
érdekes kultúrtörténeti históriákat is megoszt a látogatóival.
A kiállítás fontos részeként bemutatásra került a régi időkből, az 1910-60-as évekből
származó sütő-és cukrászeszközök. A tárgyi emlékeket Rajcsányi László biztosította a
Perkátai Gyűjteményéből.
A kiállítással egyidőben süteménykóstolásra hívtuk a vendégeinket.
A gyerekek megismerték a hagyományos perkátai desszerteket, a vegyes, apró „lakodalmas”
süteményeket. A krumplis pite és a tarkedli pedig bizonyította, hogy Perkátán a hagyományos
ételek sem merültek feledésbe.
A desszertek, sütemények készítőinek és ajándékozóinak köszönetünket fejezzük ki a
szervezők és a vendégek nevében!
Farkas-Tóth Ágnes- Somlói galuska
Hami Büfé -Dobostorta
Pavlicsek Nándorné -„Őszibarack”, Mézes puszedli és Diós kosárka
Siba Árpádné- Krumplis pite
Somogyi Anna- Darált-keksz és Deák-kuglóf
Vaskó Józsefné- Tarkedli és Zserbó
Lászlóné Szabó Edit- Kossuth- kifli és Rákóczi-túrós
A kiállítás továbbra is megtekinthető a Győry-kastély nyitva tartási idejében.
Várjuk szeretettel az érdeklődőket!
Lászlóné Szabó Edit