2020. március 14. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Tájékoztató az új koronavírus megbetegedés kapcsán a fogászati rendelésen megjelent betegek ellátása során követendő fertőzésmegelőző óvó-védő rendszabályok gyakorlati alkalmazásáról (Készült a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendben közétett követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok alapján)

 

Tisztelt Betegeink!

 

A világszerte terjedő koronavírus-járvány Magyarországon is rendkívüli helyzetet teremtett. A jelenlegi járványügyi helyzetben mind az egészségügyi ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók, mind pedig az ellátásban részesülő betegek egészségi állapota fokozottan veszélyeztetve van. Különösen igaz ez fogászati ellátásra, amely a szakma specifikus jellegéből adódóan a fertőzésveszély szempontjából /aeroszol képződés, közvetlen kontaktus a kezelés során/ a kritikus ellátási területek közé tartozik. A fogászati kezelések során a víz- és levegőhűtéssel nagy fordulatszámon működő kézi darabok, illetve az ultrahangos depurátorok használatakor, nagyszámú kórokozókat tartalmazó lég-és vízpermet képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat. A fentiek alapján az alábbi fogászati beavatkozások fokozottan veszélyesek:

-          fogak fúrása

-          tömések, betétek készítéséhez fogak csiszolása

-          fogkorona, héjkerámiapótlások készítéséhez, koronák, hidak eltávolítása, fogak trepanálása, gyökérkezelése, ultrahangos fogkőeltávolítás

Mivel jelenlegi tudásunk szerint a koronavírus a lappangás ideje alatt is fertőz, így megakadályozhatatlan, hogy az esetleges fertőzöttek a tünetmentes időszakban igénybe vegyék a fogászati kezeléseket, és így vírushordozóként a fenti beavatkozások során megfertőzzék az egészségügyi személyzetet. A felsorolt beavatkozások során az aeroszol képződés az egyébként is cseppfertőzésnek nagymértékben kitett fogorvosok és asszisztensek fertőzésének a kockázatát hatványozottan megnöveli, ezértaz egészségügyi dolgozók nemcsak fertőzésekre fogékony személyek, de megbetegedésük esetén a különböző fertőzések forrásai is lehetnek. A fentiek alapján a fogászati ellátásra jelentkező betegek fogászati ellátását az adott járványügyi helyzetben bizonytalan ideig csak a fogászati sürgősségi ellátások körébe tartozó beavatkozások elvégzésére korlátozzuk /ld. melléklet/ a nem sürgős fogászati esetek ellátását, valamint a korábban előjegyzett fogmegtartó kezeléseket későbbi időpontra halasztjuk! Kérjük az előjegyzett betegeinket, hogy új kezelések időpontjával kapcsolatban amennyiben lehetséges, ne személyesen, hanem telefonon (06-20/281-28-50) érdeklődjenek! A szükséges óvintézkedések az egészségügyi személyzet, valamint a betegek egészségének védelmében történnek, és a koronavírus-járvány továbbterjedésének a megakadályozását szolgálják! Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét és a tájékoztatóban foglaltak betartását!

 

melléklet

TÁJÉKOZTATÓ A FOGÁSZATI SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSRÓL

A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozásoka kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető fogászati ellátásról szóló 48/1997. (XII.17.) NM rendelet 2.számú melléklete alapján:

-          Fogak friss baleseti sérüléseinek primer ellátása (replantatio, sínezés, gyógyszeres kötés, extractio)

-          Acut odontogen gyulladások ellátása (trepanatio, extractio)

-          Ostitis alveolaris, pericoronitis konzervatív kezelése

-          Intraoralisan elhelyezkedő odontogen tályog megnyitása

-          Nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása

-          A szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása

-          Acut mandibula luxatio repositioja

-          Frissen tört állcsont nyugalomba helyezése

-          Trigeminus neuralgiás roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása

-          Bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, sutura)

Dr. Török Katalin Eszter fogorvos

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.