• Köznevelési Intézmények fenntartásáról tájékoztató

  Tisztelt Lakosság! Csatolva megtalálható az Oktatási Hivatal által az önkormányzat részére megküldött Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úr tájékoztató levele a köznevelési intézmények fűtésével kapcsolatban. Perkáta esetében a Dunaújvárosi Tankerületi Központ...

 • Magyar Népmese Napja 2022.

  Ünnepeljük együtt a Magyar Népmese Napját, Murzsa Kata mesemondó, drámapedagógus közreműködésével!      

 • Idősek Világnapja 2022.

  Figyelemre méltó tárlat megnyitójának részesei lehetnek azok az érdeklődők, akik 2022. október 3-án,16 órakor ellátogatnak a Győry-kastélyba! A fotókiállítás betekintést ad a helyi nyugdíjas klubok életébe: „43 éves a Perkátai Nyugdíjas Klub” és „15 éves a Perkátai...

 • Országos Könyvtári Napok 2022.

  Nemes Nagy Ágnes költő születésének 100. évfordulója alkalmából versmondók, és fuvolaművész előadása várja a kedves közönségét! Időpont: Október 4-én, 18 óra! Közreműködő: Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely Helyszín: Győry-kastély díszterme Szervező: Perkátai...

 • Barnakőszén igényfelmérés

  A Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára az önkormányzatok közreműködését kérte a lakosság téli fűtéséhez szükséges tüzelőanyag igényének felméréséhez. Erre tekintettel felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben barnaszén tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel...

2020. augusztus 19. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

 

 

Gazdag programok Perkátán

A Perkátai Általános Művelődési Központ és a József Attila Nagyközségi Könyvtár munkatársai programokban gazdag délutánt szerveztek 2020. augusztus 18-án, Perkátán a Győry-kastély épületében.
A 17 órakor kezdődő események első állomása a Szent Kenyér tárlat megnyitója volt. A kenyér készítésével, az aratással és az ehhez köthető perkátai hagyományokkal foglalkozó kiállítást Lászlóné Szabó Edit, a József Attila Nagyközségi Könyvtár vezetője nyitotta meg, aki a kenyér „születéséről” beszélt, egészen a búzamagtól, a friss, ropogós cipó sütéséig. Bemutatta a paraszti életnek ezt a szeletét, továbbá szót ejtett a hagyományokról is.
- A kiállításunk megrendezésekor törekedtünk arra, hogy Perkáta helytörténeti vonatkozását kiemeljük – mondta Lászlóné Szabó Edit. – Köszönjük mindazoknak, akik az ötleteikkel, az emlékeikkel, múltbéli tárgyi kincseikkel hozzájárultak a tárlat létrejöttéhez.
A tárlat interaktív: játékos feladattal is készültek, mely során a kenyérrel kapcsolatos szólásokat, közmondásokat „szeltek” ketté, amely szeleteket a látogatóknak kell újra összeilleszteni. További különlegessége még, hogy Gubicza Tamás kenyeret ajánlott fel hozzá, melyet szintén kiállítottak a látogatók számára.
A Szent Kenyér kiállítást követően az Alkotó kiállítás megnyitója következett, ahol perkátai kisiskolások és tinédzserek az olvasásról, s az ehhez kapcsolódó fantáziavilágról készítettek szebbnél szebb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Emellett hírességekről készült rajzok, csendéletek, festmények, kézimunkák egyaránt láthatóak a színes tárlaton, melyet szintén Lászlóné Szabó Edit nyitott meg. A könyvtárvezető bemutatta minden alkotó munkáját, a kicsikét és a nagyokét egyaránt. Felhívta a közönség figyelmét a különböző színek kompozíciójára, olyan apró részletekre, melyek megérdemlik, hogy jobban szemrevételezzék őket. A tárlaton a következő fiatalok munkáit tekinthetik meg az érdeklődők: Horváth Kendra Kitti, Jákli Janka, László Lilla, László Réka, Mráz Balázs, Mráz Máté, Szabó Attila és Szombat Noémi.
A kiállítás megtekintése közben lehetősége van a gyerekeknek rajzolni, színezni is.
A két tárlat 2020. október 2-ig lesz megtekinthető a Győry-kastély épületében.
A délután legnagyobb szabású eseményére – az Értéktár füzetek bemutatására és az állandó kiállítások bővítésével kapcsolatos köszönetnyilvánításra – fél hatkor került sor a kastély dísztermében, ahol a Bogó Anikó, a Perkátai ÁMK igazgatója köszöntötte a vendégeket. Az igazgató ismertette az ünnepség menetrendjét, majd szólt néhány szót a kiállítások új tárgyairól, bútorairól, illetve az intézmény értékmegőrző tevékenységéről, melyben kiemelte Rajcsányi László, Perkáta díszpolgára munkáját. Elárulta még, hogy intézményi szinten segítik az aktív közösségeket, civil egyesületeket, hiszen az ő értékteremtő munkájuk is nagyon fontos.
- Mivel az önkormányzat saját forrásaiból a művelődés, oktatás, nevelés nem igazán részesült perkátai munkavállalásom kezdete óta, így a 2010-es évek elejétől még kényszerből pályázati források kiaknázásával kezdtünk el dolgozni, ami mára már egy kitűnően működő rendszerré alakult, a lehetőségek tárházává, amiből a munkánk színvonalát tudjuk biztosítani – nyilatkozott Bogó Anikó. – Az elért eredmények egy nagyon jó munkaközösség, egy kiváló csapat eredményei, a civil szervezetek, a külsős támogatók is folyamatosan nagy segítséget nyújtottak számunkra, ötleteikkel, tevékenységükkel.
Megköszönte Somogyi Balázs polgármesternek, hogy mindenben támogatta a munkájukat, még az elsőre lehetetlennek tűnő elképzeléseket is.
Ezt követően a Perkátai Értéktár füzetsorozat két legújabb példányának bemutatásával folytatódott a rendezvény. Az „A Zárda” és az „Örökségünk Perkáta” címet viselő kiadványokat Jákliné Rajcsányi Rozália ismertette a közönséggel. Elmondta, hogy a zárda 1873-78 közötti időszakban épült, Győry László gróf idején, az egyházi jellegű oktatás biztosítása, óvoda és leányiskola működtetése érdekében, valamint a viszontagságos időszakokról is megemlékezett. A két füzet összeállításával kapcsolatos munkáról is szólt néhány szót.
- Fontos felelősségünk, hogy a még meglévő értékeink meg is maradjanak tárgyi valójukban is az utókornak és ne kerüljenek az „elveszett” örökségek közé: amit a múltból a jelen megmentett, azt átörökítsük a jövő számára – zárta sorait Jákliné Rajcsányi Rozália.
Ezt követően a Tilinkó zenekar zenélt perkátai és mezőföldi dallamokat. A zenés előadás után Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere emelkedett szólásra, beszédében megköszönte minden közreműködő munkáját, aki a megnyílt kiállítások berendezésénél segédkezett, valamint az értékteremtést, amit a településen végeznek. Elmondta, hogy sokat gondolkodtak azon a kastély felújítását követően, hogy hogy fogják azt élettel megtölteni, és nagy örömére szolgál, hogy ez sikerült, hiszen számos tárlat, esemény várja az épület falai között a látogatókat. Ő is kiemelte Rajcsányi László munkáját, továbbá elismerően szólt a 42. Állomás Kulturális Egyesület, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tevékenységéről. Méltatta Bogó Anikónak a település kulturális életéért végzett munkáját, melynek egyik legnagyobb eredménye a felújított kastély, s hangsúlyozta, hogy bízik benne, hogy még sok ilyen sikert ér el Perkátán.
A Tilinkó zenekar újabb előadását követően Somogyi Balázs és Bogó Anikó egy emléklapot, valamint ajándékot adott át köszönetük jeléül az adományozóknak, név szerint: Dr. Baráth Károlynak, Bogó Ferencné Kolonics Évának, Czimmerman Józsefnének, Ébl Istvánnak, Héger Istvánnak, Kovács Margitnak, Kun Józsefnének, Májer Annának, Pavlicsek Zsoltnak, Rajcsányi Lászlónak és Rajcsányi Lászlónénak.
Az ünnepséget követően lehetőség volt a kiállítások újdonsült bútorainak, tárgyainak a megtekintésére, valamint a Népművészeti foglalkozás táncosai az új kenyérből kínálták meg a vendégeket.

Horváth Dóri

hírlap 1

P1080798

P1080802

P1080810

P1080817

P1080824

P1080826

P1080834

P1080835

P1080842

P1080843

hírlap 5

hírlap 6

P1080874

P1080884

P1080878

P1080902

P1080905

P1080908

P1080912

P1080915

P1080919

P1080922

hírlap 9

P1080929

P1080932

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.