• Meghívó

  Tollkollekciók és könyvkötészeti remekek rendhagyó tárlatára hívjuk az érdeklődőket 2021. november 4-én, csütörtökön, 17 órakor!  

 • Rendhagyó kiállítások Szent András havában!

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Győry-kastélyban berendezett tárlatok megnyitójára!      

 • MEGHÍVÓ

  Tisztelettel meghívom Perkáta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete rendes képviselő-testületi ülésére 2021. október 27-én (szerda) 17 órától  az Önkormányzat hivatalának épületébe Napirendi pontok: „A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás...

 • Meghívó – Lakossági fórum ingyenes napelemrendszerekről a Sky System Kft. szervezésében.

  Sok szeretettel meghívunk mindenkit a Sky System Kft. által megrendezett lakossági fórumra, melynek témája a 100%-osan államilag finanszírozott napelemrendszerek („Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”). A...

 • HUMORRAL TÖLTŐDJ! STAND UP COMEDY

  Felejthetetlen, szórakoztató előadás részesei lehettek szombat délután, a kastély dísztermébe látogatók. A Stand Up Comedy Humortársulat tagja, Szép Bence nyitotta meg az előadást, majd a Karinthy-gyűrűs Maksa Zoltán lépett a színpadra. Szép Bence többször fellépett már a...

2021. május 21. Szerző: kastely Hozzászólások kikapcsolva

PÜNKÖSDI EGYHÁZI ÜNNEP PERKÁTÁN

PÜNKÖSD VASÁRNAP – 2021. május 23-án, a szentmise este, 18:30 órakor lesz a Kisboldogasszony római katolikus templomban!

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. A húsvétot követő 50. napra esik, amely mozgóünnep május 10-e és június 13-a között. Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. Ezen a napon az apostolok mind együtt voltak az Utolsó Vacsora termében. Mária is ott volt velük. Imádkoztak a Szentlélek eljöveteléért. Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják.
Szép, élő hagyomány a Pünkösdhöz kapcsolódó csíksomlyói búcsú, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. Az ünnepi rendezvényre évek óta ezrek zarándokolnak el a csíksomlyói Mária Kegyhelyre. A katolikus hívek szombatra érkeznek meg a templomhoz, majd a pünkösdi mise után felvonulnak a két Somlyó-hegy közé. A perkátai egyházi életében jelentős esemény volt 2004-ben a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat, amelyen 40 perkátai hívő vett részt.
Emlékezzünk meg az ünnepi eseményről a Dunaújvárosi Hírlap és a Perkátai Hírek beszámolója alapján:

(Lapok forrása: jakd.hu / Dunaújvárosi Hírlap 2004.VI. 5., továbbá Perkátai Hírek 2004. 3. szám)

(Címlap: (Limbourg fivérek: Les Très Riches Heures kódex (15. század)

Lászlóné Szabó Edit

Perkáta 1 -1(1)

Dunaújvárosi Hírlap Csíksomlyó

Borító Folio_79r_-_Pentecostes

kategóriák: Ajánló

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.