2023. február 9. Szerző: perkata.hu Hozzászólások kikapcsolva

perkata_uszt_plus

Kedvezményezett neve: Perkáta Nagyközség Önkormányzata

A fejlesztés tárgya, célja: Középületek épületenergetikai korszerűsítése Perkátán

A szerződött támogatás összege: 154 369 069 Ft

A projekt tartalmának bemutatása:

Faluház

A homlokzati hőszigetelés 20 cm vastagságú EPS hőszigetelő rendszert kap. A lábazatihőszigetelésként 20 cm vastag XPS hőszigetelés kerül alkalmazásra. Az épület fűtött pincéje esetében vízszigetelés elvégzése szükséges. A lapos tető 25 cm EPS hőszigetelést és vízszigetelést kap. A határoló falakban található, korábban nem cserélt összes nyílászáró szerkezet cseréje megtörténik, melyet korszerű műanyag ajtókra és ablakokra cserélnek, mely szerkezetek minden eleme megfelel a vonatkozó hőtechnikai előírásoknak, a nyílászárók a szükségesnek megfelelően önszabályzós résszellőzőket tartalmaznak, és a szükséges helyeken szúnyoghálókat. A nyílászárók 3 rétegű üvegezéssel ellátottak (ablak: Uw kisebb vagy egyenlő 1,15 W/m2K; ajtó: Uw kisebb vagy egyenlő 1,45 W/m2K). Gépészeti korszerűsítésként a korszerűtlen kazán új kondenzációs kazánnal kerül kiváltásra, valamint a meglévő hőleadók szabályozhatóvá tétele történik meg termosztatikus szelepekkel. A korszerűsítés során új villanybojler kerül elhelyezésre az épületben. A projekt keretében széles körű világításkorszerűsítés történik LED fényforrások telepítésével, és a szabványnak nem megfelelő, teljesen elavult vezetékszakaszok és kismegszakítók cseréjével. A Felhívásnak megfelelő projektarányos akadálymentesítés történik, a rehabilitációsszakmérnök későbbi előírásainak és a Felhívásnak megfelelően. Jelenleg az épületakadálymentesítéssel nem rendelkezik. A tervezett napelemes rendszer 28 kWp-s panelteljesítményű és 27,0 kVA csatlakozásiteljesítményű rendszer  DK-i tájolás mellett lapos tetőre telepítetten.

Szolgálati lakások

A homlokzati hőszigetelés 16 cm vastagságú EPS hőszigetelő rendszer. A hőszigetelés érint minden hűlő felületet. Lábazatihőszigetelésként 16 cm vastag XPS hőszigetelés kerül alkalmazásra. A padlásfödém 25 cm nem járható kőzetgyapot hőszigetelést kap. A határoló falakban található, korábban nem cserélt összes nyílászáró szerkezet cseréje megtörténik, melyet korszerű műanyag ajtókra és ablakokra cserélnek, mely szerkezetek minden eleme megfelel a vonatkozó hőtechnikai előírásoknak, a nyílászárók a szükségesnek megfelelően önszabályzós résszellőzőket tartalmaznak, és a szükséges helyeken szúnyoghálókat. A nyílászárók 3 rétegű üvegezéssel ellátottak.

A Szolgálati lakások esetében a fűtés összevonása és két körre történő osztása történik: mivel 4 különálló egységet tartalmaz az épület, ezért 2-2 egymás alatt és fölött elhelyezkedő egység kap 1-1 új kondenzációs kazánt hőmennyiségmérővel felszerelten, azon szolgálati lakás pedig, amelyben jelenleg konvektoros helyiségfűtés található, központifűtési rendszert kap radiátor hőleadókkal, az előbb nevezett kazánról ellátva. Az átalakítás utána korábbi földgáz energiahordozó megmarad, a fogyasztás azonban csökken. A gépészetifelmérést követően azért esett erre a megoldásra a választás, mivel a négy különálló egység négy kazánnal való ellátása indokolatlan költséget jelentene, a csupán egy darab kazánelhelyezése pedig a négy egység következtében túlzott átalakítással járna. A funkcióból következően az akadálymentesítés az épület esetében nem releváns. A tervezett napelemes rendszer 8 kWp-s panelteljesítményű és 7 kVA csatlakozásiteljesítményű rendszer DNY-i és DK-i tájolás mellett magas tetőre telepítetten.

A projekt során az azbeszt tartalmú tetőhéjalás cserére kerül, a bontott héjalás pedig semlegesítésre.

A Szolgálati lakások épülete esetében – mely négy különálló egységet tartalmaz – a négyegység egyike egy gyógyszertár, mely nem elszámolható a Felhívás alapján, ezért a rá eső hányad nem elszámolhatóköltségként szerepeltetett a Projektben.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.08.31.

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-FE1-2022-00013

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.