2023. december 2. Szerző: kastely Hozzászólások kikapcsolva

Szomorú szívvel értesültünk arról, hogy Sztanó Pannika néni életének 82. életévében elhunyt.          2023. december 5-én, 13 órakor a perkátai temetőben vesznek tőle végső búcsút a római katolikus vallás szerint.

Búcsúzunk attól a közismert, kedves tanítótól, aki három és fél évtizedet dolgozott szülőfalujában, életét a felnövekvő nemzedékek nevelésének és oktatásásnak szentelve.

Sztanó Anna Perkátán született, és az általános iskolai tanulmányait is itt végezte. Az Esztergomi Állami Tanítóképző Intézetben, 1961-ben szerezte meg a tanítói oklevelét. Pár évig tanított a gyakorló tanításának helyszínén, Nagykarácsonyban. 1963. július 1-jétől már a szülőfalujában, Perkátán sikerült elhelyezkednie, ahol nyugdíjba vonulásáig, 1997-ig tanította a kisdiákokat szeretettel és gondoskodással a betűvetésre, olvasásra, számolásra.

Munkájára a pontosság, lelkiismeretesség, a teljes odaadás volt jellemző. Magas követelményt támasztott saját munkájával szemben, és igyekezett annak megfelelni. Csendes visszafogottságával sok tanulót támogatott. Egykori tanítványai a saját gyermekük oktatását, nevelését is szívesen bízták rá. Pannika néni jó kapcsolatot épített ki a szülőkkel, megnyerte őket a „közös ügynek”, a tudás, pontosság, rendszeresség kialakításának, a gyermekük számára.

A tanítói feladatok mellett ifjúságvédelmi felelősként, tizenöt éven át az alsó tagozatos munkaközösség vezetőjeként is tevékenykedett. Mellette a pályakezdő kollégáknak is rendszeresen sok segítséget nyújtott a pedagógusi hivatás elsajátításában. Odaadással vezette az alsós énekkart. Folyamatosan képezte magát, sokat olvasott, és továbbképzéseken vett részt.

1990-94 között képviselő-testületi tagként, a szociális bizottság tagjaként is dolgozott.

1997-ben, több évtizedes, lelkiismeretes tanítás után nyugdíjba vonult. Munkáját Szolgálati Érdemrenddel jutalmazta a Közoktatási és Művelődési Minisztérium. Továbbá Pannika néni lett az 1997. évi „Perkátáért” kitüntetettek egyike.

A nyugdíjas évei alatt is figyelemmel kísérte az iskolai-közösségi eseményeket.  Rendszeresen meghívták az általános iskolai vers- és mesemondó versenyekre, ahol zsűritagként is számítottak rá. Otthonában szívesen segített azoknak a kisiskolásoknak, akik elakadtak a tanulmányaikban.

Emlékét őrzik a településnek szánt adományai is. Örömmel járult hozzá az iskola szépítéséhez.           A tornateremhez vezető folyosó, általa kapott esztétikus burkolatot.  Az Ő adománya a 2008-ban felszentelt, temető bejáratánál látható Életút-kapu.  2012-ben pedig egy szépen faragott, tájékoztató-fatáblát adományozott a perkátai temető részére, amelyet a Galgóczy-kápolnában áldottak meg.

2011-ben a Hunyadi Mátyás Általános Iskola parkjába elhelyezett emlékkövet adományozta a községünknek, amellyel Kisperkáta, Parrag, Bárányjárás, Mélyvölgy és Szőlőhegy tanítóinak és diákjainak állított emléket.  2017-ben Perkáta Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete a „Perkáta díszpolgára” kitüntető címet adományozta Sztanó Anna tanítónőnek.

2021-ben a 80. születésnapján nagy megtiszteltetés érte: „A 60 éve szerzett oklevele alapján, közmegbecsülésre méltóan teljesítette a hivatását”, amelynek elismeréséül Gyémántoklevelet vehetett át.

„Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát, ha terved egy életre szól, embert nevelj!”

Pannika nénitől búcsúzunk a településünk, Perkáta nevében.

Perkátai IdőutazókSztanó Anna az osztályával, 1964-65-ös tanév

A kép forrása: Perkátai Időutazók Klubja

367996894_905906820878731_3775866764837356282_n

Sztanó Anna gyémántdiplomával a kezében, 2021. október 9-én, Esztergomban

A képet Szöllősiné Móker Ágnes bocsátotta a rendelkezésünkre

kategóriák: Ajánló

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.